Варненската епархия не иска дядо Калиник

Животът

11-07-2013, 18:25

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стотици се простиха с митрополит Кирил!

Ден на траур!

Свещеници и миряни от Варна поискаха до избора на нов владика, митрополията да бъде оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил, или от доростолския митрополит Амвросий

Скандал разтресе Варненската и Великопреславска митрополия часове след погребението на митрополит Кирил. От Епархийския съвет поискаха Светият синод и патриарх Неофит да преразгледат решението си за назначаване на митрополит Калиник за временен наместник. Свещеници и миряни от Варна поискаха до избора на нов владика, митрополията да бъде оглавена от Ловчанския митрополит Гавриил, или от доростолския митрополит Амвросий. Те аргументираха желанието си с правилото според каноните на Църквата, епархията да се оглави от най-близките по географски принцип. По-рано днес митрополит Калиник заяви, че оставя решението на варненските свещеници, както и, че не е възлагал спешна ревизия, а само инвентаризация.

Пред медиите и патриарха тази сутрин на въпрос какви ще са първите дела в митрополията, с които ще се заеме той заяви: "Да сме живи и здрави, до нови срещи".
Същевременно, това, че днес, по време на заупокойната литургия и опелото, Калиник стоеше до Архиерейския трон, на практика означаваше, че символично е поел управлението на епархията в свои ръце.