Пак пускат автомобили в Морската

Мисия Варна

12-07-2013, 14:09

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Съдът отмени миналогодишна заповед за спиране на колите в Приморския парк

Административният съд във Варна отмени заповед на кмета Кирил Йорданов, с която от миналото лято е ограничен достъпа на коли на територията на Приморския парк.

В началото на август през 2012 г. забраната беше обжалвана от общо 18 собственици и наематели на спортни и развлекателни обекти и жилищни имоти на територията на Приморски парк, засегнати от ограниченията за влизане на МПС.

Днес съдът отмени документа като незаконосъобразен, поради допуснати при издаването му съществени нарушения на административно-производствените правила.

Според магистратите, обжалваната заповед има характеристиката на общ административен акт и с нея непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на неопределен брой лица – собственици, наематели, концесионери на обекти в района с ограничен достъп, граждани и гости на града и посетители на Морската градина.

В самата заповед е посочено, че същата се издава във връзка с проведена на 1 август миналата година пресконференция на кмета, на която е обявено ограничаването на достъпа на автомобили и приемането на нова организация на движението на територията на Приморския парк.

Между датата на пресконференцията и издаването на заповедта е изтекъл един единствен ден и липсват данни, че на брифинга е обявено под каква форма е предвидено участие на обществеността в производството, тоест такова участие не е осигурено и на практика не е било възможно. 

"Нарушението на правото на участие на заинтересованите страни в производството по издаване на административния акт е съществено процесуално нарушение, което е достатъчно основание за отмяната на обжалваната заповед като незаконосъобразна.

Решението на съда подлежи на обжалване пред ВАС в 14-дневен срок", гласи съобщението до медиите, изпратено от Административния съд.