Чакат Сидеров пред полицията

Той иска среща с шефа на Трето РПУ, за да се свърже с пострадалия полицай

Засилена охрана има цял ден днес пред сградата на Областната дирекция на МВР. На всеки от тротоарите по улиците "Патлейна", "Цар Калоян", "Одесос" и "Сан Стефано" патрулират по двама униформени. По-късно те бяха заменени от свои колеги върху чиито черни якета има надпис "Специални полицейски сили". И в момента по 2-3-ма от тях са разставени на всеки от ъглите на сградата. Микорбус на жандармерията е паркиран от източната страна.

Слуховете, че пристигналият снощи във Варна Волен Сидеров заедно с антуражът му от депутати и сподвижници, ще се появи пред Областната дирекция, обаче, засега не се потвърждават. Около 13.30 тук пристигна единствено екип на телевизия "Алфа", която засне охранителите и си тръгна.

„Няма засилено полицейско присъствие заради Волен Сидеров. Има малко повече групи от полицаи, защото част от тях тръгват с автобуси в командировка, а друга част пристига за обучителни мероприятия", обясни говорителят на полицията Ивана Милева. Поведението на полицаите, които очевидно патрулират около сградата вече няколко часа обаче не отговаря на това обяснение, въпреки че голяма група варненски служители на реда действително са били командировани в София за очкаваните там бередици във връзка с годишнината от събитията на 10 януари 1997 г., научи Varnautre.bg.

По непотвърдена информация Волен Сидеров още снощи поискал среща с полицая Костадин Колев, който беше ударен в окото в опит да разтърве атакисти и пътници на летище Варна в понеделник вечера. Телевизията на партия Атака, е отправила писмено искане за среща с началника на Трето РПУ, на чиято територия е аеропортът. Репортерите преди това настоявали да се срещнат и с въпросния полицай, но предвид досъдебното производство, което се води във връзка с инцидента, им е било отказано, съобщи още говорителят Ивана Милева.

На обявения днес митинг на партия Атака пред американското посолство в София Волен Сидеров не се появи. Засега не е ясна причината за визитата му във Варна. В Община Варна не са постъпвали заявления за протестни действия през следващите дни. Възможно е обаче екипът на "Атака" да изчаква тук сесията на Общинския съвет, насрочена за понеделник за прегласуване на решенията от пленарното заседание на 13 декември, обжалвано от областния управител Иван Великов. Сред тях е и преименуването на 250 варненски местности с турски имена. На митинга с искане на оставката на областния във вторник Сидеров обяви, че той и хората му ще останат във Варна колкото е нужно, докато решението не влезе в сила.