Как и защо преименуването във Варна се превърна в истерия

Един най-нормален казус се изроди грозно в политически фарс

Смяната на имената на 215 варненски местности доведе до обилни дискусии, институционални проблеми във Варна, а с изстъпленията на Волен Сидеров и до политическа истерия. Много неща се изговориха, направиха се редица заключения и както често се случва - с факти далеч от истината и на висок глас. Дали пък, ако спокойно проследим хронологията на казуса и се абстрахираме от самопоканилия се Сидеров, няма да научим далеч по-важни неща?

Опитите за преименуването на турски топоними започнаха през март 2012 г. Техният инициатор е общинският съветник Костадин Костадинов, зам.-председател на ВМРО тогава. Отиват двама граждани в приемния му един ден и заявяват: "Купихме ниви в Боклук тарла. Съседните са Манда гьолджу и Ташлъ Гечит. Защо общинският съвет не ги промени? Нормално ли е да се казват така, едва ги изписахме в нотариалните актове". Идеята се придвижва в комисиите на местния парламент. За смяна са предложени 9 названия. В Бургас вече е осъществено по-мащабно преименуване.

Варненският общински съвет е доминиран от ГЕРБ. От тогава до сега мнозинството им е нестабилно, с прииждащи и напускащи съветници. Първоначално ГЕРБ се противи, но пък лидерът на социалистите Борислав Гуцанов (сега депутат) прегръща идеята. Преименуването е вкарано в дневния ред на сесията. Почва препирня,

ГЕРБ не са против "по принцип",

колебаят се "конкретно". В крайна сметка решенията на парче са отхвърлени. Формира се комисия, която да изучи подробно имената на всички местности в община Варна и ако има за смяна, да ги предложи.

Комисията установява, че от всичките 231 топонима във Варна, 219 са с небългарски произход. Българските са точно 12 - нито повече, нито по-малко. Комисията ангажира местното краеведско дружество да предложи български имена, аналогични на турските (има и гръцки). Идва юни 2012 г., провежда се сесия. Точката за преименуването приближава. Повечето съветници на БСП излизат от залата, партията на Бойко Борисов гласува шарено, идеята пропада.

Съветниците от ГЕРБ знаят защо спират преименуването. Няколко дни по-рано премиерът Борисов се е срещнал с турския си колега Реджеб Ердоган във Варна, а веднага след това в града пристига посланик Исмаил Арамаз, за да каже обезпокоен, че в Турция много топоними са гръцки и се надява решението да е "в духа на XXI век". В парламента ДПС изчита гневна декларация, а Мирослав Найденов ги успокоява, че "историческата памет трябва да бъде пазена", т.е. имена занапред няма да се пипат. Тъй че позицията на ГЕРБ-Варна е ясна. А защо БСП не подкрепя вкараното от самото нея преименуване? Може би защото целта е била да се създадат някакви временни проблеми на управляващата ГЕРБ. Или защото и БСП се съобразява с ДПС.

Смяната на имената е замразено - до миналия декември, когато Костадинов (вече независим) и ГЕРБ отново вкарват точката на сесия. Гласуването е положително. Защо ГЕРБ се обръща на 180 градуса? Ами нещата са се променили, в страната управлява БСП, както разбрахме по-горе, опозиция и управляващи обичат да си правят проблеми.

Веднага след сесията във Варна се заговаря усилено, че областният управител Иван Великов (БСП) ще спре преименуването по заръка на коалиционния партньор ДПС. Следва изненада - губернаторът, бивш прокурор, съдия и юрисконсулт на община Варна, връща за преразглеждане директно цялата сесия. Намира изключително пунктуални мотиви - заседанието е проведено в петък, а не "всяка втора сряда от месеца", както пише в правилника на местния парламент; за смяна на деня трябвало да има решение на председателския съвет, такова липсвало, следователно

сесията не отговаряла на изискването

за информираност на гражданите; съветниците трябвало да изслушват доклади на ресорните комисии, пък не го сторили. Успоредно с това във Варна тече и друг процес - правителството, респ. губернаторът, се мъчи да махне шефа на ВиК Валентин Вълканов, близък до кмета Иван Портних. Общината обжалва, поради което Вълканов все още е на поста. На същата сесия местният парламент определя представител в общото събрание на ВиК. Тъй че Великов си има доста причини да спре сесията.

Губернаторът отхвърля политически натиск и задни мисли. Казва за имената, че принципно не е против, стига процедурата да е законна. И че ще връща всички така проведени сесии. Той управлява половин година 12 общини и не е върнал решенията на нито една друга община.

Любопитен нюанс - в серия телевизионни интервюта Великов твърди, че след преименуването ще се наложи смяна на документите на адресно регистрираните хора там. Това опасение се пренася в електронни форуми, обществени дискусии, заживява като факт. Но истината е, че от всичките 215 местности няма нито едно селищно образувание. Всичките са ниви, гори, чукари. Умишлено от първоначалните 219 местности са извадени 4-те селищни образувания. Никой нищо няма да сменя, защото там

не живеят хора

"Аз казвам, че трябва да се сменят лични карти, шофьорски книжки и международни паспорти, ако хора живеят там. Казвам "ако". Не знам дали живеят", заяви Великов пред "Сега". Втори любопитен момент - при продажба на имоти се изискват редица справки от общината (тежести, съсобственост и т.н). Всички те са платени. На декемврийската сесия варненският Общински съвет гласува решение, според което общината ще издава безплатно справка, че преименуваната местност е наследник на старата. Т.е. преименуването отново не поражда проблеми за гражданите.

Ветото на Великов е последвано от протест пред сградата на областната управа. Организатор е Костадинов, стичат се едва 40-50 души. Губернаторът се държи грубо, Костадинов - още повече. Протестиращите искат Великов да слезе при тях. "Слизай долу, бе, слизай ти казвам!", крещи общинският съветник. Дърпа Великов за сакото."Бе вие само цапате тук! Как да дам оставката - малко сте, хиляди варненци ме харесват", отвръща потърпевшият. "Ето ти оставка, подписвай, действай. Действай ти казвам!", напира Костадинов. В краката на Великов са хвърлени фесове, на плакат е наречен "свиня". Много варненци гледат вечерта телевизионните кадри и са потресени от Костадинов.

След четири дни пристига Сидеров. Развитието е известно. Побългаряването на имената е компрометирано. За понеделник е насрочена нова сесия на общинския съвет, която би трябвало да прегласува всички решения.

Още няколко уточнения - плажът Кабакум, заради който тръгна шумотевицата, не е преименуван. Ново название получава местността над него. Който иска да се пече на Кабакум, ще продължава да го прави, проблеми няма да има и за туристическия бизнес. Всички сменени имена (Кьор бунар, Карасолук, Тепел аркасъ, Караманачмасъ, Ада бахча и т.н.) са затънтени местности, единствената популярна е Паша дере, която става Царски залив.

Каква е равносметката? Едни ще видят в скандала опорна точка на ГЕРБ, други на - БСП, трети ще се възмутят от откровените манипулации при интерпретирането на фактите. На четвърти ще им направи впечатление националистическата агресия. Всичко това е вярно, още по-видим е натискът на ДПС. Но има и друг важен въпрос - защо когато почне дебат за българския език, имена, история, защитата им се подема от крайния, истеричен, войнстващ национализъм? Нормалните хора бягат от такъв дебат.