Областният атакувал сесията заради ВиК

Заедно с обжалването той внесъл и писмо до окръжния съд за смяната на управителя Вълканов

Смяната на директора на ВиК-Варна най-вероятно е истинският повод Областният управител на Варна да обжалва всички решения на сесията на Общинския съвет от 13 декември. Това става ясно от второ писмо до съда, депозирано от областния управител в последните часове на 27 декември. Около 16 часа на последния ден от срока за обжалване на решенията от 13 декември Иван Великов първо внася в Административния съд заповед за обжалване на цялата сесия. Минути по-късно той официано информира Окръжния съд за решението си и посочва, че сред решенията на обжалваната от него сесия е и това за упълномощаване на предаставител на Общинския съвет на Варна в Общото събрание на ВиК. Според Иван Великов това прави участието на този представител на местната власт в гласуването за смяната на управителя на водното дружество Валентин Вълканов нелигитимно. Този факт, според областния, трябва да спре обжалването на рокадата във ВиК, постъпило от страна на общината, която е акционер в дружеството. Съдът обаче не приема довода на губернатора-юрист тъй като делът, представяляван от избрания общински съветник, е миноритарен.

Общото събрание на ВиК се състоя на 21 декември - седмица след злополучната сесия на 13 декември-петък. Дружеството е с 51% държавно участие, а против смяната директора гласува единствено представителят на Община Варна, която притежава 38% от акциите. Така за нов управител отново беше избран Пламен Стоянов, когото мажоритарният собственик се опитва да наложи за втори път. Само преди няколко месеца, на Общо събрание, държавата отново гласува Вълканов да бъде сменен от Стоянов. Общината обаче обжалва и в момента тече производство. Така първия път Стоянов не успя да стане директор на водоразпределителното дружество. Сега сценарият се повтаря тъй като Общината отново внесе жалба.

Очевидно за да не афишира ролята си в налагането на това политическо назначение Великов не обжалва конкретното решение, касаещо ВиК, а предпочете да събори цялата сесия. Формален повод за това той намери във факта, че сесията се е провела не в сряда, както е според правилника, а в петък. Правилникът обаче допуска провеждане на пленарно заседание в който и да е работен ден от месеца с решение на председателския съвет, каквото, според него, нямало в документите на сесията. Никъде в нормативните документи обаче не е записано, че на областния управител трябва да се предоставят и протoколите от заседанията на председателския съвет, а от областна администрация не е постъпило искане или дори питане по въпроса, провери varna.utre.bg. Другият мотив на Великов е, че по време на сесията не били изслушвани вносителите на предложенията и не била оповестявана позицията на ресорните комисии, въпреки че решенията се взимат след като председателите на комисии изчитат в залата как са гласували членовете им по време на предварителните заседания. Практиката вносителите да се изслушват само при възникване на дебат по предложението и по искане на някой от съветниците не противоречи на правилника и се спазва от години в Общинския съвет, включително и в периода, когато Великов оглавява правната дирекция на Общината.

Решението на областния управител да обжалва не отделни решения, а цялата сесия, е прецедент не само за Варна, а за цялата страна.

По-важните решения от сесията преди 2 седмици, които "изгоряха" покрай налаганата от определени кръгове в БСП смяна на управителя на ВиК, са приемането на актуализацията на бюджета за 2013 г., преименуването на области с турски имена в околностите на града, намаляването на такса смет, на туристическата такса за 5-звездните хотели, на данъка за автомобилите.

Актът на Иван Великов е особено неприятен за хората, които са имали намерение да платят данък сгради и такса смет наведнъж още до края на април, за да се възползват от 5% отстъпка. Сега те могат да платят по старата тарифа и да чакат решението от 13 декември да влезе в сила, за да им бъде преизчислена сумата, която общината ще трябва да им върне с цената на ново разкарване по гишетата.

Спирането на актуализацията на бюджета за 2013 г. води до забавяне в приемането на новия бюджет за 2014 г, което трябваше да стане през януари. Това води до безотговорно парализиране на работата на общинската администрация на втория по големина град в България, коментираха пред varna.utre.bg юристи. Очакваната за 8 януари нова сесия на общинския съвет - втората сряда от месеца, както е по правилник, не беше насрочена в последния възможен за това ден - петък, 3 януари. Засега не е ясно кога и дали Общинският съвет ще се събере да прегласува решенията си от 13 декември. Има вероятност местният парламент да остави съдът да се произнесе по мотивите на областния управител, с които той обжалва гласуванията им отпреди месец.

За 12 часа днес пред Областна администрация е насрочен протест на партия Атака, която иска оставката на Великов заради спряната смяна на 250 турски имена на варненски местности. Подобен протест вече имаше на 2 януари, организиран от общинския съветник Костадин Костадинов.