Сираците: Спрете със спекулациите за блока във "Възраждане"

Обидно е, че някои лица определено се опитват да пречат за реализацията на този проект, което е загуба за хората и в нашето положение, заявява в декларация Слави Михайлов

Категорично подкрепяме община Варна за изпълнението на този изключително важен проект и категорично се противопоставяме на опитите на живущи в кв. "Възраждане" да внушават на обществото, че в тези жилища ще живеят цигани. Това заявяват в декларация от "Националното сдружение на сираците в България" във връзка с проекта по оперативна програма „Регионално развитие“ за изграждането на жилища за социално слаби граждани. На сесията преди седмица общинският съвет прегласува решението си за участието на Община Варна в него. 

В началото на декември в социалните мрежи и по входовете във "Възраждане" тръгна събиране на подписка срещу блока под предлог, че там ще живеят изселени от Максуда и Гъбената махала роми. В отговор, на кръгла маса в общината бяха разяснени намеренията на общинската администрация. Стана ясно, че строг регламент съдържа европроектът за подбор на живеещите в новите социални жилища. С предимство ще са майките с деца-инвалиди,сираците - напуснали социални домове, поради навършаване на 18 години, хора с увреждания, бездомни без собственост. Одобрените ще отговарят и на много други условия - за минимален доход, за постоянен адрес във Варна от поне 5 години, без прекъсване. Живущите в блока задължително ще трябва да работят или да се регистрира в бюрото и да посещават редовно квалификационни курсове. Те ще трябва да участват и в различни инициативи на НПО, за социално включване. В началото ще има охрана на комплекса, която ще следи за изпълнението на реда, наложен от общината.
Въпреки тези уверения, чрез Фейсбук се организира протест, който ще се проведе в четвъртък от 16.30 часа пред общината.
Ето и пълният текст на декларацията:
По повод на създалото се напрежение, молим да предприемете мерки спрямо гражданите, които неправомерно спекулират с този въпрос, като насаждат омраза и напрежение сред жителите на жк. “Възраждане“, твърдейки в социалните мрежи, че жилищата се строят за малцинствата /лица от ромски произход/.
До този момент, община Варна твърдо е заявила в общественото пространство, че в тези жилища ще бъдат настанени уязвими групи и никъде не се твърди, че те ще са от ромски произход. Обидно е, че някои лица определено се опитват да пречат за реализацията на този проект, което е загуба за хората и в нашето положение /сираците/.
Да, вярно е, че и сред нас има такива, които са от ромски произход, дори и аз самият съм от ромски произход, но съм български гражданин. Израснал съм не в гетото, а в социална институция и съм получил образование, поради което мога да съм полезен на себе си и хората около мен. Започна да ме притеснява непрекъснатото втълпяване от страна на граждани, жители на кв. „Възраждане“, че в тези жилища ще живеят роми.
Декларираме, че категорично подкрепяме община Варна за изпълнението на този изключително важен проект и категорично се противопоставяме на живущите в кв. „Възраждане“, на опитите им да внушават на обществото, че в тези жилища ще живеят цигани. Категорично заявяваме, че аз и останалите сираци живеем със самосъзнанието, че сме българи и ни е неприятно да бъдем определяни към други групи, още повече пък малцинствени.
Варна винаги е бил град – символ на етническа толерантност. От дълги години, тук живеят представители на многобройни етнически групи – арменци, турци, евреи, руснаци и др. Поради това, силно се надяваме, че това добро отношение и съжителство ще бъде запазено и в бъдеще.
Вярваме, че ще предприемете нужното за да се запази добрия тон и етническия мир в нашия град Варна.
С уважение,
Слави Михайлов
Председател на УС на НССБ