Сесия на Общинския съвет: Римейк (ПОДРОБЕН РЕПОРТАЖ ОН ЛАЙН)

Преименуването на местностите с турски имена не можа да събере нужния брой гласове

За 9 часа днес е насрочено пленарно заседание на Общинския съвет. В дневния му ред за прегласуване са включени всички решения, оборени от областния управител Иван Великов след заседанието на 13 декември, петък.

Официално областният управител обжалва сесията в съда заради процедурни нарушения: проведена е в петък, а не в сряда, вносителите не са представяли предложенията си в пленарна зала и т.н. Версиите, обаче, кое решение точно е провокирало Иван Великов да събори цялата сесия (прецедент в цялата страна, провери репортер на varna.utre.bg) бяха много: от актуализацията на бюджета до финансирането на европроекти, през преименуването на 215 местности с турски имена и упълномощаването на представител на Общината за Общото събрание на ВиК, на което беше сменен управителят на дружеството.

За прегласуване днес са включени всички спорни предложения без изключения. Особен интерес ще предизвика вотът за преименуването на местностите (по предложение на Костадин Костадинов), което стана повод за два протеста пред сградата на областна администрация и искания за оставка на Иван Великов.

Заради втория протест, организиран от Атака, пък във Варна пристигна лидерът на партията Волен Сидеров. Пътуването му стана повод за нов "самолетен скандал" и на депутата бяха предявени обвинения за хулиганство и бе поискан имунитетът му. Преди протеста на Атака националисти попитаха областния дали е вярно, че се оказва натиск върху съветниците от БСП този път да гласуват против преименуването.

Въпреки че става дума за прегласуване, на сесията днес се очакват немалко дебати и провокации. Различни групи в социалните мрежи се стягат да задават въпроси, не се знае и дали някоя от групите в Общинския съвет не е размислила по въпроса за преименуването на местностите. БСП пък въобще не участваха в предишното гласуване, защото бойкотираха сесията на 13 декември. Тогава поради липса на кворум на втория ден - 14 декември, остана негласувано предложението за зам.-председател от новосформираната група около Добромир Джиков.

Засега няма нови предложения извън дневния ред на прегласуваната днес сесия. Това обаче може да стане веднага след началото на настоящето заседание. Така например Варненският административен съд постанови в края на януари в срок от един месец местният парламент да разгледа подписката на гражданите от Отворения обществен съвет, които поискаха оставката му с подписка, събирана по време на февруарските протести миналата година. Теоретично това може да стане и на редовна сесия по-късно през януари. От Отворения обществен съвет се заканиха отново да искат оставката на съветниците на първата възможна сесия.

9:30 ч Точно в 9.30 часа започна пленарното заседание на Общинския съвет днес. Регистрирали са се 39 от съветниците (от общо 48). За разлика от сесията на 13 декември 2013 г, чиито решения трябва да бъдат прегласувани днес, в залата е почти цялата група на БСП. Тук е и червеният депутат Борислав Гуцанов. 

Въпреки очакванията в залата няма агитки в подкрепа на преименуването на местностите с турски имена. Единствено безпрецедентното присъствие на екип на телевизия "Алфа" напомня за позицията на партия "Атака" по темата. За сметка на това съветникът Костадин Костадинов - вносител на предложението, звучно се изсмя, когато председателят на съвета Иван Луков започна да чете мотивите за свикването на днешното заседание и обяви, че областният управител обжалвал сесията заради това, че тя не е била проведена в сряда, а в петък.

Иван Луков подробно изчете мотивите на областния управител Иван Великов, както и коментара на Общинския съвет по тях. Според юристите на местния парламент на областният управител се предоставя протокол от проведената сесия, но нито един нормативен документ не изисква към него да бъде включен и протокол от заседание на председателския съвет, на което е решено сесията да е в петък, а не в сряда (правилникът позволява такава промяна). Общинският съвет отхвърли и обвинението на областния, че решенията на сесията на 13 декември са се взимали без да се чуят мотивите на вносителя, както и позицията на ресорната комисия. 

10:07 ч Единствените протестиращи днес в залата са представители на Отворения обществен съвет, които са залепили на стената и плакат: "Оставка на кмета и на Общинския съвет. Без Портних можем - без плажове не можем". Той е във връзка с казуса за строителство на голям жилищен комплекс на брега в "Кабакум", документите за който кметът предаде в прокуратурата. Фактите по случая (очаквайте разследване на varna.utre.bg утре) все повече навеждат на мисълта за криминално престъпление, ощетяващо различни собственици на имота - предишни и сегашни, но протестиращите (и хората, които стоят зад тях) предпочитат да прехвърлят проблема върху общината, за да поеме тя разходите по обезщетяване на евентуалните потърпевши. 

10:25 ч От Отворения обществен съвет внесоха серия от предложения, някои от които откровено показаха непознаване на работата на Общинския съвет и регламентиращите я закони. Те, например, напомниха че всеки съветник е длъжен да работи в поне една постоянна комисия и като пример за обратното дадоха Анула Рашева от ГЕРБ, която обаче е член на 3 постоянни и 1 временна комисии. Другите им искания бяха свързани със строежа на Кабакум и актуализацията на бюджета, която, според тях се приемала прекалено късно.

10:35 ч Над половин час различни граждани и организации задават въпроси и внасят продължения: за референдум за Морската градина, за спиране на незаконната сеч край Владиславово, за преместването на Математическата гимназия.

Съветници също задаваха въпроси: Аврам Тодоров от БСП попита кмета докъде стигнаха намеренията на правителството да даде на Варна собствеността върху Юнашкия салон и да отпусне 5 млн. лева за ремонта на Спортна зала. От БАСТА пък искат да знаят кой и как е разрешил псотавянето на бараките от веригата Lafka  във Варна.  

"Предвид естеството на сесията и важността на това, тя да мине, за да продължим работата си по бюджета и актуалните проблеми на 2014 г. ще отговоря на всички въпроси писмено в законно-установения срок", лаконичен беше кметът Иван Портних.

10:40 ч Съветниците гласуваха актуализацията на бюджета за 2013 г. От БСП попитаха има ли смисъл от това гласуване след като годината е приключила. Председателят на комисията Тодор Балабанов отговори, че решението е било взето в срок - на 13 декември 2013 и е изпълнявано до 30 декември 2013, когато всъщност в деловодството на общината е постъпило обжалването на областния управител. Неразбрали отговора от Отворения обществен съвет се опитаха да повторят въпроса на БСП, но тъй като гласуването беше започнало, не получиха персонален отговор. 

10:45 ч Като допълнителна точка в дневния ред беше вкарано избирането на представител на Общинския съвет в Общото събрание на МБАЛ "Св. Анна". На него трябва да бъде избран нов директор на бившата Окръжна болница. От документите, изпратени до Общината изненадващо стана ясно, че кандидатурата на досегашния директор проф. Лидия Петкова е изтеглена, а единствените претенденти за поста сега са урологът д-р Десислав Тасков и нефрологът д-р Ангелина Ангелова. 

11:00 ч Съветниците без дебати гласуваха всички точки, предложение от постоянните комисии "Финанси и бюджет" и "Европейски въпроси и международно сътрудничество". 

11:05 ч Председателят на комисията по "Архитектура" Таня Парушева запозна Общиснкия съвет с обсъждането на ПУП за "Южен поток" на територията на община Варна. Препоръката, която общинският съвет ще предяви пред Националния експертен съвет е по предложение на кметската администрация. Общината ще настоява инвеститорът при строежа да използва трасета за пътища, които да съвпадат с предвидената в ОУП на Варна улична мрежа. Така общината ще има икономическа полза от отсичането на просеки и прилагане на трасета. 

Съветникът от БСП проф. Николай Джагаров получи думата, за да разкаже за посещението на представители на държавни и общински институции, жители на засегнати райони и журналисти в помпената станция на газопровода "Северен поток" край Санкт-Петербург.

Янко Станев пък се възмути от факта, че на сесията днес не присъства представител на инвеститора. 

11:25 ч Общинският съвет прие Подробният устройствен план за съоръженията на газопровода "Южен поток" на територията на община Варна с 36 гласа "за" и 2 "против" - на Ивайло Митковски и Николай Недков от ДСБ. 10 са отсъстващите съветници. 

11.35 Районните архитекти вече ще имат право да съгласуват и одобряват разрешения за строеж от пета категория, решиха днес общинските съветници. Решението на практика връща правомощията на районните архитекти, отнети през 2008 година от предишния кмет Кирил Йорданов. По време на заседанието на ресорната комисия в четвъртък съветниците бяха категорични, че решението ще подобри инвестиционния климат във Варна. Председателят на комисията Таня Парушева призова обаче за повишено внимание при разглеждане на преписки в свлачищни райони. 

11:40 ч Задушаваща миризма на пържена риба се носи в зала "Пленарна". Остарялата климатизация на сградата вкарва в "дневния ред" на сесията менюто на приготвяния в стола на общината - два етажа надолу, обяд.

11:50 ч Предстои да бъде прегласувано решението за участие на Община Варна в европроект за изграждане на социални жилища за семейства с инвалиди във "Възраждане". В залата отново има протестиращи жители на квартала. Този път те вече не протестират защото в блока ще се настаняват жителите на "Максуда" и "Гъбена махала", каквито бяха спекулациите в началото. Новият мотив е, че разбитите тротоари във "Възраждане" не са подходящи за инвалиди. Жителите на квартала продължаватда нястояват на нарочения за проекта терен да има парк вместо социални жилища. Те не приемат доводите на съветниците, че в район "Младост" има предвиден друг терен за нов парк, както и факта, че много от жителите на квартала паркират колите си в зелените площи между блоковете, а претендират за нов парк. 

14:00 ч След почивка от час и 15 минути съветниците отново заседават. Прегласуват се предложенията на комисията по Собственост и стопанство. Тук единствената спорна точка е за удължаването на срока за наем на терена, върху който е построена една от двете метан станции в града. Договорът за това е от 2003-а година и е изтекъл в края на миналата. Затова съветниците гласуваха преди месец удължаването му с 5 години. Днес съветничката от БАСТА Марина Карапетян поиска да й се обясни защо точно този терен се отдава без конкурс и търг, въпреки че на 13 декември тя и колегата й от БАСТА Марио Шиваров гласуваха "за" предложението без въпроси.  В отговор тя научи, че метанстанцията е построена през 2003-та година в сътрудничество между общината и частната фирма "Метан груп" с цел осигуряване на възможност за варненци да ползват най-евтиното и към момента гориво. Заради социалния ефект на инвестицията от 1,2 млн. лева, направена изцяло от частната фирма, Общинският съвет удължава срока за наема на терена в квартал "Владиславово". Ивайло Митковски от ДСБ поиска предложението да бъде върнато на администрацията за уточнение и подготовка на документите за отдаване чрез конкурс. Предложението му не бе прието тъй като 18 от съветниците гласуваха "въздържал се", а 19 отсъстват. След това съветниците прегласуваха отново решението си от миналия път.

14:30 ч Съветниците прегласуват в момента няколко предложения, свързани с различни общински дружества (ЕАД-та с принципал Общинския съвет) и общински предприятия (на подчинение на кмета). Дебат предизивика предлаганото преобразуване на ОП "Автоматизирани системи за регулиране и управление на движението". БСП, които отсъстваха при предишното гласуване на предложението, и БАСТА, които присъстваха на приемането му преди месец, сега са против с различни доводи.

Предложението на кмета е към дейността на дружеството, което досега се занимаваше само с поддръжка на светофарите, да се добавят и ангажименти към обществения транспорт в града. По проект дружеството в бъдеще ще отговаря и за автоматите за продажба на билетчетата в автобусите на Варна, които трябва да заработят през пролетта вместо досегашните кондукторки по рейсовете - както е предвидено в Проекта за интегриран градски транспорт. Спорът отново беше кой и как ще контролира новото предприятие.
След повторно гласуване бяха събрани нужните 26 гласа и предложението беше прието.

14:40 ч Не можа да събере достатъчно гласове предложението за въвеждане на пределни цени на таксиметровите услуги в града.

14:45 ч Проф. Джагаров от БСП възропта срещу телеграфното изчитане на проекто-решенията и заяви, че този стил му напомня на вица, в който всеки съобщавал някакъв номер и всички умирали от смях. Колегите му възроптаха срещу паузата, тъй като всички са достатъчно недоволни от това, че са принудени отново да гласуват  вече приети веднъж решения. "Ама ние сме като във виц, бе", защити се Джагаров, който заедно с цялата група на БСП отсъстваше от сесията преди месец и сега губи нишката. "А не е ли виц това, че вашият областен управител върна цяла сесия", контрира Костадин Костадинов. "Не говори глупости, защо да е наш областния управител", отговори му пък Аврам Тодоров, водач на групата на БСП. 

15:00 ч Без дума коментар, дебат или каквато и да е друга реакция мина повторното гласуване на предложението на Костадин Костадинов за преименуване на 215 варненски местности с турски имена. На миналата сесия на 13 декември то беше прието с 28 гласа "за", 7 "взъдържал се" и 13 негласували (отсъстващи). Решението беше една от най-вероятните причини за това, че областният управител безпрецедентно върна цялата сесия отпреди месец. Обжалването му предизвика 2 протеста - първият на варненци, организиран от Костадин Костадинов на 2 януари, а вторият - на "Атака" седмица по-късно.

При прегласуването днес решението не събра нужните гласове.  "За" бяха едва 22-ма, 9 бяха против, 7 се въздържаха, а 10 отсъстваха. Отрицателен вот дадоха осмината съветници на БСП и Тодор Мутафов от групата на Янко Станев. "ДПС се изплюха в лицето на варненци", коментира след гласуването Костадин Костадинов. Предстои той да реши дали ще внесе предложението отново на следващата сесия заради големия брой отсъстващи съветници днес.

15:30 ч С прегласуване на последните решения отпреди месец днешната сесия приключи.