Още 16 млн. щяла да получи Варна - за свлачището

Как Варна получи 1/10 от правителствения фонд на общините

Задочен спор кой е политикът, успял да убеди правителството на Варна да бъде отпуснат лъвския пай от 51 мнл. лева от правителствената инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". 

Да примоним, че фондът беше разделен на три части - за пътища, в който Варненска област не фигурира; за общините - където Варна е със скормните 4,5 млн. за Спортна зала, и за министерствата, където на Министерството на транспорта са отпуснати 15 млн. за новото пристанище във Варна, на Министерството на образованието 1,5 млн. за строителството на Фармацевтичен факултет на Мединският университет във Варна и 30 млн. на Министерството на правосъдието за Съдебната палата във Варна.
Други 4,5 млн. получават още 5 общини в областта. Общо всички общини във Варненска област кандидатсваха във фонда с проекти за над 470 млн. лева. Само програмата на Варна възлизаше на 180 млн. лева.
Според "отлично информирани" източници на някои медии основна заслуга за финансовото уважение, оказано на Варна било на областния управител Иван Великов. Зад твърдението, че окончателното решение кои са наистина приоритетните проекти в региона е било на областния, поддържа и депутатът Красими Янков. Според колегата му Борислав Гуцанов обаче, Великов само е изпълнил процедурата да обобщи всички предложения и да напише писмото към апликационните форми.
"Както обещах още през ноември, Варна получи сериозно финансиране от държавния бюджет - на практика 1/10 от целия фонд. Отпуснати са пари за пристанището - сега 15 млн. за проектиране, а след това и още 90 млн. за начало на строителството, което се надавям да започне още тази година. За това много ми помогна и министърът на транспорта Данаил Папазов. Той помогна и за финансирането на ремонта на Спортна зала. Писмо за нуждата от този ремонт написа и депутатът Петър Кънев, член на финансовата комисия в парламента и вицепрезидент на Българска федерация по волейбол. Кметът също разговаря с премиера Орешарски за това. За Съдебната палата решението беше лично на двамата лидери на управляващите партии Сергей Станишев и Лютви Местан. За Медицинския си действаше министър Клисарова", припомни хронологията Гуцанов. 

В качеството си на заместник-председател на постоянната Комисията по регионално развитие той съобщи пред varna.utre.bg, че Министерството на регионалното развитие ще осигури и 16 млн. лева за свлачището Трифон Зарезан. Парите ще са достатъчни за нови анализи на състоянието на ската, укрепването му и възстановяването на пътя.