Обвиненият в убийството на Хюлия сам поиска да остане в ареста

Там щял да се чувства в безопасност

Окръжният съд във Варна определи най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" за Иван Тодоров, привлечен като обвиняем за отвличането и убийството на Хюлия Мджар от Белоградец. Тодоров беше задържан на 6 януари тази година в Холандия, а на 14 март съдебните власти в кралството постановиха предаването му на България. Седмица по-късно Тодоров е пристигнал в родината си, а днес е бил привлечен като обвиняем по това разследване. 

Тялото на момичето беше открито на 4 януари 2014 година в лозов масив край село Езерово. Множество са били раните по главата на жертвата, а според СМЕ кръвозагубата е причина за смъртта й.

За да определи първоначална мярка за неотклонение Варненският окръжен съд се съобрази със събраните в хода на разследването доказателства. Преценката им дава основание да се направи обоснован извод, че 25 годишният мъж е съпричастен към двете престъпления, за които е разследван. Престъпленията са тежки по смисъла на закона, който предвижда сурови наказания за тях. Основателни са и опасенията, че ако е на свобода Тодоров може да се укрие или да извърши друго престъпление. Този извод съдът черпи от факта, че обвиняемият е напуснал страната часове след откриване тялото на момичето и беше издирван с ЕЗА. Тодоров вече има и една присъда за грабеж през 2008 година. Както защитата на обвиняемия, така и самият Иван Тодоров поискаха на този етап от досъдебното производство той да остане в ареста. "Искам да бъдат призовани и разпитани различни хора и да остана в ареста, където ще се чувствам в безопасност", каза обвиняемият пред съда.ВОС определи най-тежката мярка за неотклонение за Иван Тодоров и посочи 1 април 2014 година като възможност той да обжалва ареста пред Апелативен съд Варна.  

СНИМКИ ТУК!