Победителите в конкурса на NASA с награди и във Варна

Събитието стана по време на Младежката астрономическа конференция във Варна

Възпитаниците на Математическата  гимназия "Д-р Петър Берон" Иван Попов, Атанас Ковачев и Неделчо Пасков, които  спечелиха  голямата награда в конкурса на НАСА Ames Space Settlement Design Contest, заслужиха признанието на кмета на Варна. Иван Портних връчи награди на тримата ученици за огромният им успех в съревнованието с други 600 проекта. Това стана по време на 40-та национална младежка конференция по астрономия, организирана от  НАОП "Н. Коперник”. В нея участват над 120 учени от астрономическите институции – БАН, НАО, Народни Обсерватории, САБ , студенти, учители по физика и астрономия, ученици от цялата страна, които ще докладват резултати, получени при астрономически изследвания и наблюдения.

"За мен е изключителна чест да съм днес сред вас. С вълнение ви приветствам, защото виждам, че в залата има много млади хора, които гледат не само към звездите, но и напред в живота. Сърдечно поздравявам тези, които донесоха слава на морската столица с наградите, които получиха от НАСА - вие сте истинските посланици на Варна по света", заяви Иван Портних. Той припомни, че градът се бори за две изключително важни каузи – "Варна – Европейска младежка столица 2017" и "Варна – Европейска столица на културата 2019". "Вярвам, че вие, младите хора, сте най- голямото ни предимство в тази надпревара. Призовавам ви да станете доброволци в нашата кампания "Ти си Варна 2019!", защото градът ни има нужда от хора точно като вас", каза кметът.

"Четиридесет години минаха, откакто бе организирана първата национална младежка астрономическа конференция. За някой може би това е много дълго време, за други не чак толкова. Сред нас са учители, които са въвлечени в идеята от самото й начало. За мен е чест да открия тази конференция, която е един висок форум за всички астрономи в България.", приветства участниците Свежина Димитрова – директор на НАОП "Н. Коперник” – Варна.

Специални гости на проявата бяха Лилия Христова, директор на дирекция "Образование, младежки дейности и спорт",  и Славчо Славов, председател на комисията по образование към ОбС.