Искат разрешаване на кръстосано донорство у нас

Между 10 и 15 пациенти биха получили орган и шанс за живот при този вариант

Кръстосаното донорство е вариант за спасяването на много човешки животи. Създаването на програма за кръстосано донорство обсъдиха специалисти на конференция на тема "Нов прочит на Закона за трансплантациите - необходими ли са промени", като се предлагат и законодателни промени в закона, за да се облекчи процесът на донорство у нас.

Настоящата законодателна уредба и Законът за трансплантациите на органи, тъкани и клетки позволява живо донорство на бъбрек и черен дроб само от близки роднини. Поради липса на съвместимост между донора и реципиента трансплантацията не може да се осъществи.

През 1999 г. се осъществяват първите кръстосани трансплантации в Европа. През миналата година 10% от всички трансплантирани от жив донор в САЩ са получили орган по този начин.

Съществуват и други видове донорство, които могат да спасят човешки живот, но пак родното законодателство не ги позволява.

Например - насочено донорство. При него човек дарява орган на листата на чакащите, а не на конкретен пациент. Законовата уредба у нас също така не позволява едно лице официално да заяви желание органите му да бъдат трансплантирани при настъпване на мозъчна смърт.

Затова и експертите и ангажираните с проблема предлагат промени в съществуващото законодателство. Предложенията си те са изпратили до Народното събрание, до премиера, до здравния министър, както и до здравната парламентарна комисия.

Основно се предлага да се създаде програма за кръстосано донорство. При кръстосаното донорство роднина на един пациент дарява на втори пациент, с когото има по-добра съвместимост, а роднина на втория пациент дарява орган на първия.

Повече от 3000 пациенти в България страдат от хронична бъбречна недостатъчност. Още хиляди пациенти ежегодно имат нужда от трансплантации на тъкани.

Радомир Славчов от АДР „Член 24" обясни, че при кръстосаното донорство не се поставят етични въпроси, нито пък е по-сложно от една обикновена трансплантация.

В България има всички условия за кръстосано донорство, смята той. В САЩ всяка десета трансплантация от жив донор е на принципа на кръстосаното донорство, стана ясно от коментара му.

Между 10 и 15 пациенти биха получили орган и шанс за живот, ако в страната заработи системата за кръстосано донорство.

Сега у нас по стандартните трансплантации годишни около 10 пациенти получават орган от жив донор. Тези, за които няма подходящ донор, трябва да чакат и да се надяват. Твърде лесно бихме могли да спасим тези хора, подчерта Радослав Славчов.

Успехът на една програма за кръстосано донорство е създаването на голям регистър, обясни той. Според него трябва да се търси консенсус в обществото и за другите видове донорство.

Кръстосаното донорство няма да реши проблема, но то е един много лесен начин да спасим десетина човешки животи всяка година, категоричен бе Радослав Славчов.