Волен на съд за скандала на летище Варна

Сидеров е длъжен да предаде оръжието си, но до този момент не го е направил

Софийска градска прокуратура е внесла в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Волен Сидеров заради инцидента на летище Варна. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата.

Според обвинителния акт на 6 януари 2014 г. на борда на самолета от София за Варна Сидеров е извършил три престъпления- извършил е непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото. Мнението на прокуратурата е, че деянията са извършени с изключителен цинизъм и дързост, както и със съпротива срещу орган на властта.

Сидеров е обвинен за това, че с хулиганското си поведение е предизвикал скандал и отправил обидни реплики към френския дипломат Стефани Дюмортие. След скандала с нея Сидеров успял да се скара и с друг от пътниците в самолета - Емил Бахнев, докато се возили в автобус от самолета до летището.

След като слязъл на паркинга на летището, Сидеров продължил да се държи непристойно, като се разкрещял на полицаи, след което започнал и да ги обижда. В опит да бъде усмирен, депутатът оказал съпротива на двама полицаи от 3 РУП във Варна – Милен Кателиев и Недко Недев.

Сидеров е обвинен и затова, че е причинил лека телесна повреда на полицай Костадин Колев, като го ударил с юмрюк в лицето.

След инцидента на летището лидерът на Атака отрече да е нападал и удрял полицай.

"Неговите лъжесвидетелства са смехотворни, един 120 - 130 кг юнак, трениращ бойни изкуства, а аз, който съм 70 кг с дрехите, съм го ударил и той е залитнал... От една страна, е ласкателство за моята сила, но от друга е недостоверно”, коментира Сидеров дни след инцидента. Според депутата той бил обвинен предварително от медиите, които скалъпили случката срещу него. "Имаше тенденциозно отношение, медийно правораздавателно, към мен, което предопредели отношението и сега, когато говорителят на главния прокурор е казал, че съм уличен, виновен в нещо, надолу по веригата - прокурори, следователи как ще кажат нещо друго - няма как", посочи тогава Сидеров.

Към настоящия момент той е длъжен да предаде оръжието си, което до момента не е направил.