Кунева и Калфин: Издигането на Пеевски за евродепутат е скандално

"Номинацията е обида за българските турци"

Издигането на кандидатурата на Делян Пеевски за член на Европейския парламент е скандално и арогантно решение на Движението за права и свободи, смятат водачите на листи за евровота Меглена Кунева от Реформаторския блок и Ивайло Калфин от АБВ.

В сутрешния блок на Нова телевизия двамата коментираха, че номинацията на Пеевски, който беше издигнат вече от няколко структури на движението, е подигравка с българите и обида за българските турци.

"Издигането на Пеевски за евродепутат не прави никаква услуга на ДПС. Кандидатирането му за мен е скандално, защото назначаването му на едно неподходящо място предизвика масови протести у нас”, коментира евродепутатът от левицата, който оглави списъка с кандидат-членове на ЕП на движението на Георги Първанов след разрив с ръководството на БСП.
 
"Очаквам ДПС да има много тежки проблеми с европейското семейство на либералите”, добави Калфин, който припомни, че за скандалното назначение в ДАНС беше намекнато и в последния доклад на Брюксел. "Това е подигравка с българите”, каза още той.
 
"Да правиш политика на инат е изключително грозна рецепта”, коментира и Меглена Кунева. По думите й хората продължават да се възмущават от арогантността.

"Това е много ясен сигнал за всички, които гласуват за ДПС. Това е обида към българските турци”, смята първият български еврокомисар.

По думите на Кунева случилото се не може да се обясни нормално и затова хората търсят конспирация в тази номинация. Излежда така, че ако някой има пари, може да стане евродепутат, допълни водачът на листата на Реформаторския блок.