Вотът "яде" депутатски заплати

Новините

01-05-2014, 08:01

Снимка:

"Труд"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Финансови санкции няма да има за кандидат-евродепутатите, които излязат в служебен отпуск

Действащите депутати - кандидати в листите за Брюксел, които не са в служебен отпуск за кампанията и не ходят на работа, няма да получат пълни заплати за април и май. При 3 последователни неизвинени отсъствия или пет в рамките на месец основното възнаграждение на народните избраници се орязва с 2/3 и става 816 лв.
Финансови санкции няма да има за кандидат-евродепутатите, които излязат в служебен отпуск, научи "Труд".
Така са постъпили лидерът на БСП Сергей Станишев, водачът от ГЕРБ Томислав Дончев и колегата му Емил Радев. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Магдалена Ташева щели да ходят на работа, когато се налага. Ако отсъстват, ще е "неизвинено", казаха от щаба.
За извинение на отсъствия по правилник се пуска молба до председателя на НС Михаил Миков. Според източници на "Труд" обаче той не бил склонен да ги подписва заради агитацията.
Депутатът Петър Курумбашев, който е на 4-ото избираемо място в листата на "Коалиция за България" за Брюксел, си реши проблема, като подаде оставка. Мотивът - да не затруднява работата на парламента и събирането на кворум, затова на негово място да влезе следващият в листата на БСП. Това ще е гласът на ЦСКА Иван Ченчев.
Депутат цесекар с опит от Канада

Новият депутат от левицата Иван Ченчев ще вкарва социални проекти от Канада.
Бившият журналист, сега пресаташе и член на ръководството на футболния тим ЦСКА, потвърди, че влиза в парламента на мястото на подалия оставка Петър Курумбашев ("Коалиция за България").
"Живял съм в Канада и видях много неща - разказа Ченчев. - Канада е една от най-социалните държави в света. Впечатляващо е как се грижат за хората и имам какво да предложа."
Новият депутат най-вероятно ще участва в комисията по спорта. Още не се знае дали ще остане на работа в ЦСКА. Когато Александър Томов пое клуба, Ченчев остана пресаташе, а после беше издигнат до член на управата.