Наказаха само за 3 мача футболиста, блъскал грубо съдия!

Поради символичните санкции бутането на рефер доставя удоволствие на футболистите

Защитникът на Черноморец (Бяла) Калоян Иванов бе наказан само за 3 мача за хулиганската си постъпка по време на двубоя с Бенковски (Бяла) от последния кръг на Североизточна „В“ група. Както varnautre.bg първи писа, след спорния гол за гостите Калоян блъсна грубо асистента Мирослав Симеонов и той падна по гръб край тъчлинията.

„Според член 23, алинея 2, от дисциплинарния правилник бутане и блъскане на съдия се наказват от 3 до 6 мача. Настъпване и наплюване носят санкция до 3 срещи, опит за удар – до 5, удар – от 6 месеца до 1 година, а удар с последствия за здравето на съдията – до 2 години“, аргументира пред sportonline.bg решението на Дисциплинарната комисия на ЗС на БФС (Варна) нейният председател Велико Трифонов.

От тези абсурдни точки в правилника излиза, че на футболистите би им доставило удоволствие да настъпват, наплюват, бутат и блъскат съдии, тъй като впоследствие санкциите са символични. Не е ясно само какво ще последва, ако след някоя подобна постъпка арбитърът пострада лошо? И каква е разликата между бутане и удар, след като и в двата случая има физическа саморазправа и реална предпоставка за застрашаване здравето на съдията?