Бойко Борисов: Орешарски лъже целия народ (видео)

Това, което направиха с държавата за една година, за 10 години напред няма оправяне

Това, което направиха с държавата за една година, за 10 години напред няма оправяне. Това каза пред журналисти председателят на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, който пристигна на летище „София” след посещението си във Вашингтон. „Видовден дойде заради нашата глупост – на всичките, да се доверим отново на Местан, Станишев и Волен Сидеров – на новата тройна коалиция. Това, което чувам сега, е че прибират парите на националните компании. За понеделник искат да ги съберат. Това навремето го правеше Луканов”, посочи Борисов.

„Това се казва да декапитализираш дружествата и да ги вкараш в несъстоятелност – да харчиш парите им и да ги докараш до фалит. Ето това прави Орешарски. В шах-мата се казва цунг-цванг. Всеки ход оттук-нататък е грешен за България, няма правилен ход за България”, обясни Бойко Борисов.
На въпрос дали е говорено с него, че премиерът Пламен Орешарски ще подаде оставка във вторник след консултациите при президента и да остане правителството в оставка, Борисов заяви: „Абсурд, това е катастрофа за държавата. Тези хора трябва да бъдат дадени на прокурор и аз се надявам, че прокуратурата вече ще се самосезира за това, което се върши. Да декапитализираш дружествата, да отидеш с нотариално пълномощно, да упълномощиш ЕК и да се откажеш, че ще подписваш договор, въобще да се откажеш да подписваш договор и да подпишеш договор със стотици милиони неустойки, което даде основание да се съди ЕК с „Газпром” – това са престъпления с много тежки поражения със стотици милиони загуби за България”.

„Тук не става въпрос да остават премиери- те трябва да си правят сметка как ще се обясняват пред прокурорите и следователите. Сега в Щатите отговорни хора казват: „Орешарски ни лъжеше в очите”. Той лъжеше целия народ”, категоричен бе председателят на ПП ГЕРБ. По думите му България отвън изглежда отвратително – нестабилна, разкрачена между Изтока и Запада.

В коментар на това дали подаръкът за рождения му ден от председателя на парламента Михаил Миков – футболна топка – е символ, Бойко Борисов каза: „Не обръщам внимание на тези хора. Те са лишени от всякаква мъдрост, толерантност и усет. Това просто не е политическа класа. В сряда казва: „В петък си подавам оставката”, в петък казва: „Няма да си подавам оставката”. Във вторник си сипят пепел на главата, че са провалили всичко, а сега казват – ние сме добре. За съжаление няма нормално говорещи хора”.

Във връзка с изслушването на премиера Пламен Орешарски и на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев за проекта „Южен поток”, Борисов обясни, че е вкарал депутатите от ПГ на ГЕРБ в парламента в петък, за да попитат за проекта „Южен поток". „Орешарски казал – „Ами много неща сме подписали, но аз като премиер нищо не знам”. Същият Станишев, и той така казваше: „Аз не съм подписал за АЕЦ „Белене”, а това го подписва НЕК. Но на българите да ни дойде акъла. Един път ги избрахме, втори път ги избирахме – нека да ги изберат за трети път сега”, добави той. Относно понижения кредитен рейтинг за страната, председателят на ПП ГЕРБ припомни, че още преди 10 дни е казал, че на 13 юни ще свалят и кредитния рейтинг. "Защо го свалиха? Защото вътре пише – няма пенсионна реформа, големи дългове, няма политическа стабилност, загуба на основните парии на изборите, пада кредитният рейтинг, увеличават се лихвите по кредитите. Тук ще се срине и София, защото таванът на държавата подпира София, а София не може да излезе над държавата, затова сега ще трябва да свалят на София и веднага лихвите ще станат по-високи”, предупреди Борисов.

„С една дума всеки ден – катастрофа след катастрофа. Аз не знам те с какви очи могат да претендират да създават служебно правителство и изобщо правителство. Тяхната арогантност онзи ден – да отидат и да изберат Сметна палата с одиторен орган за седем години да излизат. Един от членовете на ДПС там е 74-годишен, а след 7 години мандат ще е на 81 години . Как може такова нещо, просто не ги е срам. Същите тези да ми говорят за толерантност и реваншизъм. Те никаква поука не са си извели”, заяи Бойко Борисов.

Председателят на ПП ГЕРБ бе категроичен, че консенсус няма и че консенсусът е приключил с избирането на Сметната палата. „Пратих Цецка Цачева да им каже да подадат оставка и тогава да разговаряме. Те най- брутално си избраха шеф на Националния статистически институт, Сметна палата за 7 години – пълния одитор на държавата. В същото време прибират парите на държавните дружества, за да ги изхарчат и тях за времето, което им остава, подписват договори, които не са обезпечени. Имам опасението, че са излъгали американците така, както излъгаха руснаците и Брюксел и ги поставиха в положение да се съдят”, посочи Борисов.

Според него след заседанието на КСНС трябва да има оставка на всички членове на Сметната палата. „Оставка на всички членове, които са си избрали и тогава вече мога да говоря с тези две партии. „Атака” не ги броя, те влязоха, направиха им кворум и след това излязоха отвън и правеха шоупрограми. Няма добър сценарий, всеки сценарий за България оттук-нататък е лош. България вече е в непоправимо положение и тези хора трябва да отидат на съд. Вече съм наясно, че след като умишлено са лъгали и умишлено са го правили, трябва да бъдат съдени. За консенсус и дума не може да става. Консенсус можеше да има до понеделник”, добави той.

„Назначават си кадрите със седем години мандат. Те не работят, няма нито едно свършено нещо. Подписват договори, с които след това отиват мигновено на съд. „Газпром” и ЕК са на съд заради тези провалени политици, които са лъгали едновременно Москва, Брюксел и Вашингтон и лъжат народа”, каза Бойко Борисов.

На въпрос дали държавните дружества могат да фалират, председателят на ГЕРБ коментира: „Е, как няма да фалират. Като им вземат на летището 90% от парите, като им вземат 90% от парите юни, какво ще правят ноември и декември? Това веднъж Орешарски го направи. Той е цар да съсипва държавата и може би заради това Волен Сидеров го иска още за премиер, за да досъсипят всичко, или вече е разбрал, че е подписал „Южен поток” и не е против Орешарски. Това са безотговорни хора”.