5 млн. лева ще струва разчистването на Максуда

12-13 хил. лв. излиза принудителното събаряне на една циганска постройка

Около 5 млн. лева по най-груби изчисления ще струва събарянето на всички незаконни цигански постройки в Максуда. Това прогнозира пред Varnautre.bg главният архитект на града Виктор Бузев. По предварителни данни незаконните градежи са поне 400. Двеста от тях са на територията на район "Младост" и те вече са установени като такива. Поне още толкова ще излязат и на територията на район "Одесос", където също започнаха проверки за незаконно строителство.

"Ако говорим за цигански постройки между 12 и 13 хиляди лева струва събарянето на една такава барака", обясни главният архитект. По думите му общинският бюджет може да си позволи подобен харч, който дори ще срещне и подкрепата на обществеността.

"Могат да се отделят по 200-300 хил. лева от общинската хазна специално за тази дейност и следващите няколко години процесът по разчистването на Максуда да приключи успешно", смята арх. Бузев.

Според нормативните актове разходите по принудително събаряне са за сметка на този, който е извършил незаконния стоеж. На циганите обаче трудно ще им бъдат взети пари, след като общината рано или късно събори постройките им и затова средствата ще трябва да излязат от местната хазна.