Министерски съвет се събира, очаква се оставка на правителството

Възможно е да бъде обсъдена и номинацията на българския еврокомисар

Министерският съвет се събира на редовно заседание в седмицата, в която се очаква да подаде оставка,  съгласно споразумението, сключено на консултациите при президента Росен Плевнелиев.

Възможно е кабинетът да даде заявка за оттеглянето си още днес – веднага след заседанието. Правителството ще обсъди новата методика за определяне на такса смет, допълнително финасиране за Българската академия на науките, а също и позицията на България за днешното заседание на Съвета на министрите в Брюксел. Възможно е по време на дискусиите да бъде обсъдена и номинацията на българския еврокомисар.

Ако оставката бъде депозирана, това ще съвпадне с първата годишнина от нощта на белия автобус. На 23-ти юли миналата година се стигна до кървави сблъсъци между протестиращи и полиция пред парламента. Напрежението беше провокирано от решение на МВР народните представители да бъдат изведени с бял автобус.

По повод една година от така наречената "Нощ на белия автобус" недоволни граждани ще се съберат в 17:30 часа на площад "Независимост", до фонтаните пред президентството.