Оставка - дадена, оставка - приета

Новините

24-07-2014, 12:11

Снимка:

© БГНЕС/архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Оставка? Оставка!

Всички в парламента за оставката

Със 196 гласа "за" оставката бе приета от Народното събрание

"Не ни оставиха да работим", това заяви депутатът от БСП Атанас Мерджанов, веднага след откриването на дебатите, преди гласуването на оставката на кабинета "Орешарски". "Този парламент, това правителство можеше да работи и по-дълго, ако съдбата му не беше предначертана от една от подкрепящите партии", посочи той. Освен това, една година саботаж от страна на ГЕРБ допринесъл до разпускането на парламента. Преди да слезе от трибуната Мерджанов, от името на Коалиция за България, поздрави и правосъдната министърка Зинаида Златанова, която днес има рожден ден. 

Мартин Захариев също от Коалиция за България пък направи забележка на председателя на Народното събрание Михаил Миков, да обърне внимание на юристите си, че в проекторешението е записано, че кабинетът ще изпълнява функциите си до избирането на нов. "Да се коригира до назначаването на служебно правителство, което се прави от Държавния глава, защото избирането на нов кабинет ще стане след изборите на 5 октомври", обърна внимание Захариев. 

"Кабинетът не си отива заради пресконференцията на ДПС в един друг четвъртък. В онзи четвъртък ДПС направи нещо друго - заявихме , че за нас властта не е самоцел в отговор на обвиненията продължили година и два месеца за преяждането с властта", посочи лидерът на ДПС Лютви Местан. "Затова сега ние можем да се изправим и да заявим, че както и да сме разположени в бъдещ парламент, ние няма да сме опозиция на националните интереси", каза още той. "Днес гласуваме оставката на правителство, избрано по силата на Конституцията, независимо от тяснопартийния прочит", каза лидерът на ДПС. 

От трибуната Местан попита още:  Ако и след следващи парламентарни избори, суверенът не отреди мнозинство на нито една партия и се изправим пред картината, пред която бяхме изправени на 12 май 2013 г, тогава какво ще правим, ще бойкотираме вота ли?, попита лидерът на ДПС Лютви Местан. 

Цветан Цветанов от ГЕРБ пък призова за смирение и край на противопоставянето, на каквото станал свидетел в последните 420 дни. "Не е нормално в една демократична държава, едно правителство да е на власт 421 дни, след като в 404 от тях е имало протести срещу него. Не ГЕРБ е виновна за белия автобус или за загражденията пред парламента", обяви бившият вътрешен министър. 

Със 196 гласа "за" оставката бе приета от Народното събрание,  след близо три часа изказвания, по време на които бе дадена и половинчасова почивка.