Какво да правим при ухапване от кърлеж?

Животът

02-08-2014, 10:18

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

През изтеклия месец четирима варненци са заболели от Лаймса болест

Десет души във Варна са ухапани от кърлежи в последната седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Общо 66 пък са пострадалите от кръвосмучещите гадини през целия юли. За последните седем дни има един пациент заболял от Лаймска болест, в следствие на ухапване от кърлеж, а през изминалия месец са общо четирима.

Какво да правим при ухапване от кърлеж и за какви симптоми да следим, посъветваха от Здравната инспекция. Наблюдавайте мястото на ухапване за зачервяване петно което може да се появи до месец от ухапването, обикновено след седмия ден.

Петното е характерно с бърз растеж, без сърбеж и затопляне. Често в средата е с просветляване, а отстрани с по-тъмен ореол. Други признаци, за които трябва да наблюдавате са субфебрилна температура (37,1- 37,50 С), увеличени лимфни възли в близост до ухапването и общи грипоподобни оплаквания. Всички тези симптоми не са задължителни.

В първи стадий Лаймска болест може да премине безсимптомно, но инфекцията да прогресира, затова  се препоръчва серологично изследване един месец след ухапването. Кръв се взема
сутрин в лабораторията на РЗИ до 11 ч. (не е задължително да е на гладно).

За деца до 15 години, се носи серум от венозна кръв – 0,5-1 мл. Ако е проведена антибиотична терапия, изследването е удачно да се проведе поне 20 дни след приключването й.

Изследването на кърлеж включва определяне на вида (всеки вид е основен приносител на определена кърлежово-преносима инфекция), стадия на развитие, дали е изваден цял и дали е носител на Borrelia Burgdorferi (причинителят на Лаймската болест).

Изследването за заразеност на кърлежа се извършва с генетични техники и е специфично само за Borrelia burgdorferi. Самото изследване на кърлежа е с по-ниска диагностична стойност в сравнение със серологичното изследване. Затова изследването на кърлежа не изключва серологичното изследване.