Правим ток от Черно море

Пилотната инсталация беше тествана на борда на научноизследователския кораб "Академик"

Можем да произвеждаме ток от Черно море. Неизчерпаемите ресурси от сероводород в него могат да осигуряват производството на сравнително евтина електроенергия, доказа  успешно приключил експеримент. Пилотната инсталация беше тествана на борда на научноизследователския кораб "Академик" на 50 мили от брега срещу Варна това лято. Сега вече учените са анализирали резултатите от пробите, взети на близо 1000 м дълбочина.

Според учените промишленият добив на електроенергия от сероводород ще бъде възможен до 2-3 години. Това е периодът, през който трябва да приключи проектирането на производствената инсталация, да се осигури финансирането и да минат всички бюрократични процедури, включително и оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС). Това заяви за в. "Черно море" проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН. Той оглави експедицията на екипа, разработил проекта заедно с група варненски океанолози. В нея участваха учени от Института по инженерна химия, Института по океанология, Политехниката в Тимишоара (Румъния) и  Института по електрохимия и неорганична химия в Тбилиси (Грузия.

Резултатите от експеримента са много добри в сравнение с постигнатите в лабораторни условия преди това, когато учените са използвали обикновена чешмяна вода с разтворена в нея морска сол и сероводород. Отчитаме изключително висок коефициент на полезно действие (КПД), който показва, че ресурсът от сероводород в морето може да бъде използван 90%, каза проф. Бешков.