Русия се отказала от "Южен поток" заради санкциите

Парите

03-12-2014, 09:15

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Европейските компании, свързани с изграждането на „Южен поток", губят от спирането на проекта около 2,5 милиарда евро

Русия се е отказала от "Южен поток" заради санкциите и състоянието на икономиката си. Това обяви съветникът на президента на САЩ по национална сигурност Съюзън Райс.

Руската икономика показва негативна тенденция. Курсът на рублата падна с 37%, увеличава се изтеглянето на капитал, Международният валутен фонд дава неблагоприятни прогнози, каза тя на конференция във Вашингтон. Това е важен проект, който най-вероятно няма да бъде реализиран, добави Райс, цитирана от руските медии.

Вече ясно, че европейските компании, свързани с изграждането на „Южен поток", губят от спирането на проекта около 2,5 милиарда евро.

От своя страна премиерът на Италия Матео Ренци заяви в Алжир, че решението на Русия не води до безпокойство в средиземноморската страна. Той подчерта, че все още проектът е свързан с нарушения на процедурите на Европейския съюз. Според него е необходимо развитие на алтернативен път за доставки на енергийни ресурси.

Нашата нова инициатива е свързана с Мозамбик, Република Конго, Ангола, стратегическо приятелство ни свързва с Алжир, поясни той.

В същото време Сърбия поиска разяснения от ЕС и Русия във връзка с решението за „Южен поток". Това е игра на котка и мишка между Запада и Изтока, ще разговаряме много сериозно с европейските и руски партньори, заяви сръбският президент Томислав Николич. По думите му „нереални са разговорите" за обсъждане на алтернативен газопровод през Турция, Гърция и Македония.