Година след жестоката смърт на красавицата Хюлия няма осъден

На 1 януари във варненското село Белоградец правят помен с курбан в памет на убитата навръх Нова година девойка

Навърши се една година от смъртта на 24-годишната Хюлия Маджар от варненското село Белоградец. Трупът на красавицата бе открит на 4 януари миналата година в изоставени лозя по стария път Варна-Девня край магистрала "Хемус". Заради това близките на момичето направили помен с курбан в памет на Хюлия в родното й село на 1 януари, когато тя изчезна от новогодишното тържество, съобщи вчера кметът на Белоградец Али Хасанов.

Според заключението на назначената съдебномедицинска експертиза жестоката смърт, която потресе страната, е настъпила вследствие на нанесени множество удари с тежък предмет с тъп ръб в областта на главата и последвала силна кръвозагуба. Съученикът от гимназията на жертвата, Иван Тодоров, бе заподозрян от полицията за жестокото престъпление, защото двамата с Хюлия били близки още от времето, когато учели в Професионалната гимназия по икономика "Д-р Иван Богоров" във Варна. На практика той бил последният човек, с когото жертвата на отвличането и последвалото убийство е говорила по мобилния си телефон.

Иван е от село Сава, община Дългопол, и според разследването пристигнал в Белоградец с автомобила на чичо си и се видял с Хюлия преди новогодишната нощ. По-късно, половин час след настъпването на новата година, момичето напуснало компанията си от 16 приятели. Хюлия казала, че ще се върне след 15 минути, но това така и не се случило. Когато обезпокоените й близки позвънили малко по-късно, момичето обяснило, че е на магистралата в колата с Иван и чакат приятели, с които ще празнуват. След 2 часа телефонът й замлъкнал завинаги. При разпита Иван успял да заблуди криминалистите, че не е виждал Хюлия отпреди Нова година. По-късно автомобилът, с който бил на срещата, е открит на паркинга на мол "Двете кули" във Варна. Проверка на мобилните клетки на оператора за разговорите на Хюлия показала, че последните й разговори са с Иван. Междувременно той се прибрал в село Сава, взел си куфара и лаптопа и казал на сестра си, че заминава.

На 2 и 3 януари бащата на Хюлия – Немзи, получил няколко есемеса, в които се твърдяло, че момичето е отвлечено и ако искат да я видят отново, трябва да платят 300 000 лв. Разследващите предполагат, че това е било отвличащ маньовър на убиеца, за да спечели време и да напусне страната. Иван беше издирен и задържан на 6 януари в Холандия, а на 14 март съдебните власти в кралството постановиха предаването му на България. С постановление на Окръжния съд във Варна той бе привлечен като обвиняем и му беше определена най-тежката мярка за процесуална принуда "задържане под стража" по досъдебното производство за отвличането и убийството на Хюлия Маджар.

Разследването още не е приключило, но се очаква тази година делото да влезе в съдебна зала.