Джебчийките вече качени и на билбордове

Видеорепортаж: В автобусите ще се разпространяват флаери с предупреждение за крадлите

Предупреждение за джебчийки, които тормозят варненци с ловките си пръсти, вече ще се виждат и по билбордове в централната част на града. Това съобщиха представители на гражданските патрули, които дежурят за крадлите по автобуси и спирки. 

До дни поне два билборда по бул. "Владислав" в участъка между Автогарата и Катедралата ще предупреждават за наличието на джебчийки. Билбордовете са предоставени безвъзмездно за каузата, съобщиха инициаторите.

От началото на следващата седмица в автобусите на градския транспорт започват да се въртят и аудиовизуални съобщения, които ще предупреждават за присъствието на крадли в тях. Ще се разпространяват и флаери. "Нашите кондуктори и контрольори са инструктирани да предупреждават пътниците да се пазят", посочи шефът на "Градски транспорт" Максим Тодоров. Той уточни, че служителите нямат правомощия да задържат крадлите, а единственото, което могат да направят, е да предупреждават пътниците (чуйте повече в репортажа)

Гражданските патрули стават все по-активни и в последните няколко дни джебчийките  са се постреснали. "От два-три дни, откакто се разшумя за патрулите, явно са се прегрупирали и не ги виждаме на обичайните им места", разказа доброволци, които патрулират. Сред тях са млади мъже и жени, ученици, спортисти. 17-годишна гимназистка разказа, че всеки ден след училище - от 12 до 17 часа, се качва по автобусите, за да патрулира. Анита Иванова, която също е доброволка в борбата с циганските крадли, пък разказа как е завършила историята със заловената и отведена в Първо районно джебчийка. Крадлата е била разпозната от своите жертви и се очаква прокуратурата да повдигне обвинение. 

ВИДЕОРЕПОРТАЖ: