Варна с рекорден бюджет от 258 млн. лева през 2015-а

Със 117 млн. лева от европейските програми сумата набъбва до 375 млн. лева

Рекорден за Варна бюджет от 258 млн. лева ще предложи кметът Иван Портних на Общинския съвет. Гласуването му най-вероятно ще бъде на 4 февруари.

"За първи път в историята на Варна бюджетът е 258 милиона. Това е един агресивен бюджет, който предполага развитие на града. Проектобюджетът вече е разпределен по комисии, ако се наложат малки корекции. Варна ще получи и над 100 млн. лв. по оперативни програми, които също предстои да бъдат усвоявани", каза в интервю за Дарик радио председателят на Общинския съвет Иван Луков.

През 2014 Варна разполагаше с 222 млн. лева. Приходната част на бюджета обаче преизпълнена - от планираните 64 млн. лева приходи бяха събрани над 70 млн. Така след актуализацията в края на годината бюджетът беше увеличен на 229 млн. лева. През 2015-а предстои да бъдат приключени проекти за над 117 млн. лева. Така общата сума, която ще бъде похарчена тази година за развитиеито на Варна набъбва до рекордните 375 млн. лева.

Обсъждането на общинските пари за 2015-а още не е приключило в ресорните комисии на общинския съвет. Засега обаче за ремонт на варненските улици са заложени 7,5 млн. лева (2,6 млн. през 2014-а), научи Varnautre.bg.

Сумата не включва основната реконструкция на булеварди и улици, за които има отделно перо в бюджета от 6.9 млн. лева (5,7 мн. през 2014-а). Към тази сума ще бъдат добавени и 24 млн. лева от проекта за Интегриран градски транспорт, по който, с цел изграждане на бързо трасе за обществения транспорт, ще бъдат основно реконструирани бул. "Константин и Фружин", на владиславовската част от бул. "Трети март", ул. "Януш Хуняди", бул. "Мария Луиза", бул. "Осми Приморски полк" и бул. "В. Левски" (от "Осми приморски полк" до "Почивка").

Други 3,5 млн. лева ще бъдат похарчени за ремонти и облагородяване на Морската градина. Сумата е с милион повече, отколкото в първоначалния вариант на бюджета, изготвен през ноември. Тя трябва да покрие рехабилитация на алеите, нови пейки, кошчета, осветление и тоалетни, както и основна грижа за дърветата, храстите и цветята в парка - подкастряне и засаждане на нови.

Според шефа на местния парламент едно от най-важните решения, взети през 2014 година, е намаляване на някои данъци по предложение на кмета Иван Портних. Тази политика ще продължи и през тази година, увери Луков, според когото 2015-а ще бъде година на развитие на града.

Над 50 глоби на стойност около 10–15 хиляди лева са наложени на съветници заради неявяване на сесии и комисии, съобщи в ефира на Дарик Варна Иван Луков. Той подчерта, че санкциите не са въведени, за да плашат общинарите, но са изиграли положителна роля за въвеждане на ред и дисциплина.

Луков изказа задоволство от работата на местния парламент през изминалата година. За периода са разгледани над 150 преписки, по които са взети решения. За първи път от 20 години е постигнато намаление на ставката в план-сметката за чистота, отчете той.