КЗК разреши да започне монтирането на електронни разписания по спирките

Започва предварително изпълнение по системата за информация на пътниците в реално време и центъра за управление на Масовия градски обществен транспорт

Трето решение в полза на Община Варна публикува днес Комисията за защита на конкуренцията. С него се допуска предварително изпълнение на обществената поръчка за проектиране, доставка и монтаж на система за информация на пътниците в реално време и изграждане на център за управление на Масовия градски обществен транспорт - част от финансирания с европейски средства проект за Интегриран градски транспорт на Варна. Изборът на изпълнител е обжалван от „Телелинк“ ЕАД, което е било отстранено от процедурата.

В мотивите си да настоява за отпадане на жалбата юристите на Община Варна са написали, "че посредством изпълнението на дейностите по конкретната процедура ще се подобри качеството и ефективността на масовия градски обществен транспорт, ще се намалят разходите за ползването му и ще се оптимизира цялостното пътно движение в града посредством облекчаването на трафика и намаляването на задръстванията.

Благодарение на Центъра за управление на масовия градски транспорт (МГОТ), ще може да се събират точни данни за това кога и откъде пътуват хората, в какви часови интервали има най-голям човекопоток и по този начин да се подобрят първоначалните маршрути на градския транспорт, да се пренасочат линии и да се открият нови, съобразно потребностите на гражданите, и ще се постигне балансирано разпределение на превозните средства в натоварените артерии и часови интервали и по-голяма ефективност на градския транспорт. Посоченото ще доведе до намаляване на експлоатационните разходи, което от своя страна ще способства за пренасочването им към други области, нуждаещи се от модернизация и финансиране, като например подобряване на условията на труд на работниците и служителите, работещи в системата на МГОТ; осигуряването на по-честа профилактика на превозните средства, по-добра поддръжка на спирките на градския транспорт.

Оптимизирането на градския транспорт чрез премахване на излишните курсове и облекчаването на трафика посредством намаляването на задръстванията и осигуряването на предимство на превозните средства на МГОТ на кръстовищата в града ще спомогне за опазването на околната среда в Морската столица чрез намаляване на вредните емисии във въздуха, което е от изключително значение за живота и здравето на жителите й.

Изследванията в процеса на подготовка на цялостния мащабен проект са доказали, че изпълнението на отделните му компоненти, включително изпълнението на целите на настоящата обществена поръчка, а именно осигуряването на предимство на превозните средства от МГОТ на кръстовищата; изграждането на система за информация на пътниците в реално време и изграждането на функциониращ Център за управление на МГОТ, ще

спестява всяка година 7 136 тона СО2

и десетки тонове други токсични газове,

основни причинители на заболявания на дихателните пътища сред населението.

Предварителното изпълнение е необходимо и за осъществяването на по-успешната интеграция на хората в неравностойно положение в обществото. Въвеждането на система за информация на пътниците в реално време ще позволи на тези групи от хора да планират и осъществяват по-лесно придвижването си посредством достъпен градски транспорт, вместо използването на значително по-скъпи таксиметрови услуги, което води до ограничаване на социалните им контакти".

Само преди дни КЗК допуска предварително изпълнение на проекта за изграждане на

автоматизираната билетна система

за градския транспорт във Варна

от обединение "Модерен транспорт" ("Ериксон" ЕООД, "Ериксон телекомуникейшън България" ЕООД, "Балистик сел" ЕООД, "Бонима" ЕООД, "Интрасофт интернешънъл България" ЕООД). Автоматизираната билетна система ще позволи въвеждането на устойчива тарифна мрежа за таксуване на пътуването по разстояние, възможност за прикачване по други линии в рамките на определен интервал от време, както и по-ниски такси за многократни пътувания. Предвижда се оборудване за спирките: 60 машини за продажба на билети за BRT спирки, 24 машини за продажба на билети на стратегически места, 220 машини за продажба на билети, монтирани по една на борда на автобусите. Системата включва още 536 валидиращи устройства в превозните средства, 15 портативни ръчни четящи устройства за инспекторите по контрол, 220 бордови компютъра и 220 адаптера за протокол. Предвидено е и оборудване за контролен център и централен офис.
Цената на дейностите по изграждането й, предложена от обединение "Модерен транспорт ", е 8 318 200 лв.

Комисията за защита на конкуренцията отхвърли и жалбата на "ПИМ Консулт" ДЗЗД по избора на изпълнител на високоскоростното трасе - т.нар.

BRT коридор, съоръжения за колоездене и

подобрения на три крайни спирки,

други компоненти от проекта за интегриран градски транспорт. Високоскоростното трасе ще бъде с дължина около 15 км и ще свързва кв. "Владиславово" и кв. "Бриз". В двете посоки ще бъдат разположени 60 спирки, ще има велосипедни алеи с обща дължина около 14.5 км, две връзки със съществуващи велоалеи с дължина 1.8 км, 50 съоръжения за паркиране на велосипеди. По-късно Върховният административен съд разреши на Общината да започне работа по проекта с избрания изпълнител преди да са изтекли евенталните обжалвания на решението на КЗК.

По проекта предстои рехабилитация на едни от най-важните пътни артерии в града – булевардите „Мария Луиза“, „Осми приморски полк“, „Левски“, „Трети март“, „Константин и Фружин“, „Янош Хуняди“ и др. Високоскоростното трасе ще бъде с дължина около 15 км и ще свързва кв. "Владиславово" и кв. "Бриз". В двете посоки ще бъдат разположени 60 спирки, ще има велосипедни алеи с обща дължина около 14,5 км, две връзки със съществуващи велоалеи с дължина 1,8 км., 50 съоръжения за паркиране на велосипеди. До началото на активния туристически сезон трябва да е приключила реконструкцията на "Мария Луиза" и "Осми Приморски полк".

Обновяването на подвижния състав на "Градски транспорт" със

70 нови автобуса,

също част от проекта, стана факт още в края на 2013 г. Общата цел на проект "Интегриран градски транспорт на Варна", на стойност над 109 млн. лв., е повишаване качеството на живот в град Варна, чрез инвестиции в устойчив градски транспорт.