Кап. Собаджиев се разболя в затвора Ла Хоя, отказаха му лекар

Затворниците в Панама обявиха гладна стачка срещу нечовешките условия

Във всички затвори в Панама, включително и в Ла Хоя, където е капитан Светлозар Собаджиев, затворниците са обявили гладна стачка. Това съобщиха вчера близки на българския капитан. Със стачката затворниците протестират срещу мизерната храна, или липсата на такава, срещу липсата на питейна вода и медицинско обслужване, както и срещу огромната корупция.

Самият капитан повече от 10 дни е бил в тежко здравословно състояние, но не е бил заведен на преглед. Единствено благодарение на намесата на Почетния ни консул в Панама и на адвоката, капитанът е получи лекарства, с които да облекчи положението си.

Българският капитан би трябвало скоро да види края на дългия си престой в затвора Ла Хоя в Панама. Собаджиев трябва да бъде депортиран в България, според панамските власти, и да излежи остатъка от присъдата си у нас. Че капитанът ще бъде върнат в родината си стана ясно на 13 януари, като според панамското издание  "The Bulletin Panama", това е трябвало да се случи до няколко седмици. 

Варненският к.д.п. Светлозар Собаджиев лежа в панамския затвор повече от три години без присъда. Той беше арестуван на 28.03.2011 в Кристобал, Панама, по обвинение, че на кораба, командван от него, са намерени 169 кг кокаин. Целият екипаж на кораба "Маас Традер" е арестуван. След няколко дни, през които екипажът (основно филипинци) не казва нищо, те са отделени в други помещения. Малко след това властите обвиняват капитан Собаджиев в организиране на контрабандата на кокаин. По-късно корабът и останалият екипаж са освободени, вероятно след заплащане на гаранция от страна на корабособствениците.

След редица отлагания на делото срещу Собата, то най-после се проведе и в началото на 2014 г. той бе осъден да излежи още 80 месеца затвор.