Трети опит в търсене на оцелели

Кучета, обучени да намират хора в лавини, ще душат руините на хотел "Вероника"

Трети опит ще направят спасителите в курорта "Слънчев ден", за да намерят оцелели под руините на срутилия се тази вечер хотел "Вероника". Очаква се до час на мястото на инцидента да бъдат докарани кучета от Пловдив. Те са специално обучени да търсят хора след падането на лавина и при подобни аварии.

Първите два опита да бъдат намерени 3-мата работници, които се водят безследно изчезнали, засега приключиха без успех. Първо спасителите пробваха да използват термокамери на "Гражданска защита", но нито една от тях не проработила, научи Varnautre.bg. Сега се очаква нова апаратура от Техническия университет и от Гранична полиция.

Едва след това спасителите започнаха обход на мястото. Подредени в редица те минаха през руините. Някои от тях с мегафони повтаряха: "Над вас са спасители, дайте сигнал, ако ни чувате". Това ставаше на всеки 2 метра, за да бъде локализирано точно мястото на евентуално намерения оцелял. Други от редицата пък чукаха по всички метални части, стърчащи от купчината.

След обхода и на кучетата, тук ще започне разчистване на отломките за търсене на телата. За целта край руините на "Вероника" вече има багери. А през последните 4 часа работници отсякоха околните дървета. Пристигна и екип на Енерго про, който трябва да спре тока.

Продължава да не се знае колко точно човека има под руините. Според свидетели, строителите на обекта след края на работното време, са били 4-ма. Това обаче не е потвърдено от шефовете на фирмите-изпълнителки, за които също не се знае дали са били 2 или 3 поради нередовни договори за подизпълнители на подизпълнителите.

Възможно е липсващите работници да са и повече, тъй като пред портала на "Слънчев ден" вече се е събрала голяма група от роми, които чакат информация за близките си. Търпението им периодично се изчерпва и те атакуват охраната с искане да бъдат пуснати или поне да им бъде дадена информация.

11-етажният "Вероника" беше един от 4-те хотела на курорта "Слънчев ден", собственост на пловдивския бизнесмен и областен лидер на БСП под тепетата Георги Гергов. Още преди 5 години Гергов планираше да разруши двата хотела в началото на комплекса - 3-звездните "Мираж" и "Вероника", и да ги замени с множество вили, пръснати на тяхно място и по склона на парка над крайбежната алея. Проектът обаче беше отлаган много пъти заради финансови проблеми на собственика. Сега обаче терасите за бъдещите вили ясно се виждат издълбани в склона между дърветата в парка.

ВИДЕО: Спасителите режат дърветата до срутения хотел

Всичко по темата досега:
19:18 Хотел се срути край Варна! Един е загинал, издирват трима под останките
20:28 С термокамери издирват оцелели под срутения хотел (видео)
20:46 Един от затрупаните започнал работа във фирмата преди 10 дни
21:18 Не се знае колко са затрупаните под хотела, загиналият е размазан (видео)
22:27 ДНСК се самосезира за срутилия се хотел