Събаряли "Вероника" на ръка, за да излезе, че е паднал сам?

Разрешителните не били за нов строеж, а за реконструкция

Реконструкция на "Вероника", а не нов хотел планирали собствениците на "Слънчев ден". Или поне такива са били намеренията им на хартия - според документите, с които са получени разрешителни от различни институции. Едва ли, обаче, строената преди 47 години сграда е можела само с козметични промени да се превърне в елегантното и луксозно бижу, в което, според сайта на "Слънчев ден" е трябвало да се прероди старата "Вероника".

На практика за хотела е била подготвена познатата схема, по която бяха построени не е една и две луксозни вили в Морската градина на Варна. Поради забраната за строителство там собствениците масово вадеха разрешителни за ремонт, по време на който сградата не "издържаше и падаше", за да бъде вдигната на мястото и нова и модерна. Подобни ограничения за нов градеж има в крайбрежната зона.

Към тази версия везните наклони изявление на шефа на Инспекцията по труда Иван Иванов от тази сутрин, който съобщи, че при него инвеститорите внесли документи за бъдеща реконструкция, а не за събаряне и нов строеж. "Трудовата инспекция във Варна не е била уведомявана за намерението хотелът в к.к. "Слънчев ден" да бъде събарян", категоричен беше Иванов. В информационната табела, която е входирана до инспекцията от 27 март пише, че от 23 март има строителен обект със следните данни: "Разрешително за строеж №28 от 05.03.2015 и разрешително №29 от 05.03.2015, с наименование на обекта – ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Вероника". Ремонт, реконструкция, модернизация и основно обновяване на апартаментен хотел "Мираж".

От спасителната акция през нощта обаче стана ясно, че хотелът целенасочено е бил събарян. Първо - през деня, са били направени 2 опита това да стане с кранове. А по-късно - след края на работното време - на ръка, чрез рязане на арматурата и дърпане на колоните със сапани.

Възможно е именно това разминаване в документацията да е станало причина старата сграда да не се събаря по по-безопасен и съвременен начин - чрез контролиран взрив. Въпрос, който си задаваха всички участници в спасителната операция тази нощ. Нередовните разрешителни може би обясняват и защо мургавите строители са били на обекта след края на работното време. Защо се е наложило наемането на подизпълнители и подподизпълнители, които усилено се крият от снощи, а служителите им нямат договори и дори не могат да кажат за кого точно работят.

Вижте още от спасителната операция тази нощ »

Вижте всичко по темата 

Хотел се срути край Варна! Един е загинал, издирват трима под останките

С термокамери издирват оцелели под срутения хотел

Един от затрупаните започнал работа във фирмата преди 10 дни

Не се знае колко са затрупаните под хотела, загиналият е размазан

Хотел "Вероника" погреба работници

ДНСК се самосезира за срутилия се хотел

Цяла нощ продължи търсенето в руините на "Вероника"

Трети опит в търсене на оцелели

16-и час продължава спасителната акция на Слънчев ден