Прокуратурата повдигна обвинения за срутването на "Вероника"

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка", може да лежат до 15 години

Окръжна прокуратура – Варна повдигна обвинения за срутването на хотел "Вероника". "На 23 април 2015 г. е повдигна обвинения за извършено престъпление по чл. 123, ал. 3 вр. ал. 1 от НК, което е в  резултат на воденото активно разследване от екип от прокурори и следователи на причините и обстоятелствата довели до смъртта на четири лица при срутването на хотел "Вероника" в курортен комплекс Слънчев ден", съобщиха от държавното обвинение. Предвиденото наказание е лишване от свобода от три до осем години, а в особено тежки случаи - от пет до петнадесет години.

Към наказателна отговорност са привлечени двамата технически ръководители и координаторът по Здравословни и безопасни условия на труд от фирмата изпълнител - "Планекс" ООД, както и техническите ръководители на фирмата подизпълнител - "Бултранспорт груп" ООД. Те са били наети от изпълнителя, за да извършат събарянето на хотел "Вероника". Обвинение е повдигнато и на собственика на фирма "Дигинг" ООД, който е участвал лично в този процес в деня на инцидента.

За извършване на строителната дейност по събаряне на 8 април са били наети и пострадалите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов. Тази дейност представлява източник на повишена опасност и изисква стриктно спазване на правилата за безопасни и здравословни условия на труд, разписани в Закона и наредбите по приложението му. Поради немарливо изпълнение на служебните си задължения, обвиняемите не са спазили тези правила и норми и по непредпазливост са причинили смъртта на пострадалите, съобщиха още от прокуратурата.

На всички обвиняеми е взета мярка за неотклонение "Подписка". Наложена им е и мярка за процесуална принуда "Забрана да напускат страната без разрешение на прокуратурата".