Родители поискаха забрана на чалгата по абитуриентските балове

Изпращанията на абитуриентите под звуците на оглушителната чалга в училищните дворове по традиция започват навръх Деня на българската просвета и култура

Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град" призовава просветния министър проф. Тодор Танев да сложи край на чалга вакханалията при изпращането на абитуриентите тази пролет.

Министърът на образованието и науката проф. Танев и всички Регионални инспекторати по образованието още тази седмица да направят предписания към училищните директори абитуриентските балове и изпращания през месец май 2015 г. да не се трансформират за пореден път в парад на простотията, парвенющината, кича и вулгарната чалга, настояват от Гражданско сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Ако наистина държим на европейските духовни ценности, просветното министерство трябва да препоръча на училищните ръководства и училищни настоятелства да не се ангажират за баловете лъскави чалготеки, в които срещу скъпи куверти абитуриентите цяла нощ са "забавлявани" с ориенталски ритми и кючеци от силиконови поп-фолк изпълнителки, заявяват майките.

Абсурдно е, но е факт - през последните години абитуриентските балове и изпращания на практика са най-сериозният финансов донор за чалга индустрията, а много родители, уви, взимат кредити, за да могат да платят скъпите куверти за чалготеките, в които ще се веселят децата им, отбелязват с тревога от сдружението на майките.

Най-скандалното е, че изпращанията на абитуриентите под звуците на оглушителната чалга в училищните дворове по традиция започват именно навръх Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, когато почитаме делото на светите равноапостоли Кирил и Методий, изтъкват от Сдружението на майките срещу насилието.

Тази пролет ще честваме 1160 г. от създаването на славянската писменост и 1200 г. от рождението на първоучителя Св. Методий, а това е добър повод да запитаме какво биха помислили за нас, за нашия морал и ценности, светите солунски братя, ако можеха да зърнат какъв кич, простотия и истерия лъхат от абитуриентските балове в днешна България, отбелязват майките. Ако стоим безучастно и позволим и тази пролет баловете и изпращанията на абитуриентите да минат отново под знака на гърмящата отвсякъде чалга и въртенето на кючеци сред алкохолни изпарения, това означава, че всички ние, в това число и екипът на просветния министър Танев, носим вина за насаждането сред младото поколение на отблъскващата, цинична ценностна система на силиконовите мутреси, категорични са в Сдружение "Майки срещу насилието в Студентски град".

Борбата с чалгализирането и опростачване на нацията трябва да започне именно от абитуриентските балове, заявяват от родителската организация. Вместо да плащат залудо прескъпи куверти за чалготеки и да пълнят джобовете на т.нар. фолк елит, абитуриентите от випуск 2015 е по-добре да потърсят за празника си дискотеки и клубове, в които се изявяват млади български рок групи и изпълнители, препоръчват от Сдружението на майките.