Офицерският плаж вече няма да бъка от кὸли и коки

Откриха водопроводен обект на стойност 11 млн. лева в Аксаково

Проблемът с водите, идващи от Шокъровия канал, които се вливат в морето край Офицерския плаж, трябва ще бъде решен поетапно до следващото лято. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних. Така постоянното замърсяване на Офицерския плаж с феклани води, бъкащи от ешерихия коли и чревни ентерококи посред летния сезон ще остане в историята.

"Тази година в бюджета сме заложили средства за проектиране на пречиствателни съоръжения. Изготвено е задание за трикомпонентна инсталация – за отделяне на големи и малки отпадъци, както и за дълбоководно заустване. Процедурата е готова и до три месеца, ако няма обжалвания, трябва да има избран изпълнител. Проектирането трябва да приключи до края на годината, а очакванията са до следващия летен сезон да бъде избран изпълнител и да бъде реализиран проекта. Финансиране ще се търси от МОСВ и еврофондовете, има и принципно решение на Общинския съвет, част от мероприятията да се поемат от местния бюджет", посочи Портних пред журналисти в Аксаково.

Той присъства на откриване на обект "Подобряване на градската инфраструктура за питейни и отпадъчни води в град Аксаково". На церемонията бяха още министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, областният управител Стоян Пасев, кметът на Аксаково Атанас Стоилов, управителят на ВиК – Варна Валентин Вълканов и др. Проектът, на стойност 11 млн. лв., е по ОП "Околна среда" и е ключов за инфраструктурата на града, тъй като осигурява 100% модерна водопроводна и канализационна инфраструктура.