Спасителят от ул. "Горна Студена": След всеки дъжд се кръстим да не се повтори

Варненецът пропусна церемонията “Достойните българи” заради служебни ангажименти.

Спасителят на давещи се роми на ул. "Горна Студена" по време на наводнието в "Аспарухово" Ганчо Ганчев, чиято история Varnautre.bg разказа преди година, пропусна церемонията "Достойните българи" заради служебни ангажименти. Днес, в навчерието на годишнината от трагедията, в която загинаха 13 души, той все още смята, че всеки на негово място би постъпил по същия начин.

"Това, което трябваше да се направи с отпуснатите пари от ЕС и от правителството, реално не е започнато. Асфалтираха само улиците в "Аспарухово", по които мина водата, и толкоз. Нашите братя ромите продължават да хвърлят боклуци, през зимата дойде само един багер и само разрови. Уж осъвременяваха някакви проекти за корекция на дерето, но дейност по тях няма. След всеки дъжд се кръстим да не се повтори потопът. Спасих двете жени, тъй като се бях качил на покрива на къщата им, за да се спася. Но не съм ги виждал, те живеят в лагера. Инициативата "Достойните българи" е хубава, но дано не се налага на такива като мен да спасяват хора заради трупани с годините проблеми. Хората с право се бунтуват срещу общински блок за роми, защото те веднага раждат по 5-6 деца, веднага идват и 5-6 внуци. Ромите са проблем за квартала, защото не работят, живеят само на помощи", разказва Ганчо Ганчев пред в. "24 часа", по чиято инициатива се раздават отличията "Достойните българи". 

Бившият кикбоксьор е завършил Икономическия университет във Варна. Работи в търговска фирма за фотоматериали и за него най-важна е работата като организатор на "Варна фото фест", който продължава от май до юли.

Ганчев не иска да си спомня своя героизъм, защото смята, че сам е оцелял по чудо. "Мъжът ми отиде да посрещне дъщеря ни на автобусната спирка. Беше точно долу до съборените къщи. Обади се по телефона, когато дойде вълната, и каза да бягаме, защото става нещо страшно", казва съпругата на Ганчев - Борислава.

"Бях в колата, когато дойде вълната. Изскочих от автомобила и потопът ме влачи по "Горна Студена" 100 м. В един момент успях да се хвана за някаква решетка и да се кача на една тераса. Така се спасих. Мислех как да се добера до детето, което трябваше да е на спирката долу, където е минала голямата вода. Реших да се върна назад по покривите, водата обаче продължи да приижда и се отказах. В този момент забелязах две деца да викат. Едното ми показа, че в приземния етаж има две жени, които не могат да се измъкнат от водата. Надвесих се и започнах да ги дърпам. Много трудно беше. Едната, по-възрастната, беше много паникьосана. Отказа се да се бори, а и по-едра беше, не знам как успях да я издърпам на плочата. Другата беше по-млада, издърпах и нея", продължава разказа си 40-годишният Ганчев.

После спортистът хукнал да търси момичето си и за радост разбрал, че е живо и здраво в блокирания автобус на градския транспорт. Колата му била отнесена от пороя заедно с десетките други автомобили, но той се добрал до дома си през калта и водата.

"Едва като се прибра, разбрахме, че е жив. Допреди това си мислехме най-страшното", признава жена му Борислава. "По чудо оцелях, видях после на един от клиповете в нета как водата ме е влачила, познах се по фланелката", добавя Ганчев. По ирония на съдбата той е човекът, който постоянно пише до общината за проблемите със затлаченото дере.