Още един от биячите на Нягол поиска да излезе от ареста

Съдът потвърди ареста му

Варненският окръжен съд потвърди ареста на 24-годишния Ангел Николов, разследван с още двама бивши охранители от Гранд мол за смъртта на 52-годишния Нягол Петров. Николов поиска мярката му да бъде изменена в домашен арест, но съдът не уважи молбата му. По-рано този месец по-лека мярка поиска и 22-годишният Красимир Димитров, но молбата му също бе отхвърлена. 

Николов, Димитров и 19-годишният Цветан Маринов се разследват за съучастие в убийството, извършено по хулигански подбуди, с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин. За това тежко умишлено престъпление законът предвижда наказание от 15 до 20 години затвор, доживотен затвор или доживотен без замяна.

В жалбата си пред първата съдебна инстанция Николов твърди, че степента на неговото участие в малтретирането на беззащитния мъж била незначителна, а добрите характеристични данни и чистото съдебно минало могат да бъдат основание за изменение в по-лека на мярката за процесуална принуда. ВОС не прие тези аргументи и посочи, че въпреки, че това досъдебно производство е типичен пример за дело с фактическа и правна сложност, разследването е пред приключване. Очаква се заключението на една експертиза от НИКК, след което обвинението спрямо тримата бивши охранители ще бъде прецизирано, а материалите ще им бъдат предявени.

ВОС намира, че близо три месеца след първоначалното задържане на Ангел ( на 19 март тази година) няма промяна в основните изводи на първата съдебна инстанция. Продължава да е обосновано по безспорен начин предположението, че той е съпричастен към тежкото престъпление. Характеристиката на извършеното деяние - необяснимата агресия и жестокост, с която Нягол е бил малтретиран и строгата репресия на закона, водят съда до втория законосъобразен извод, че ако е на свобода Ангел може да се укрие от наказателно преследване.

Определението на ВОС, с което бе оставена без уважение молбата на Ангел Николов за изменение в по-лека на първоначално взетата мярка за неотклонение може да бъде обжалвано пред Апелативния съд на 23 юни 2015 г.