Екоминистърът предлага по-строги санкции при нефтени разливи

Новините

19-06-2015, 12:07

Снимка:

Нова телевизия

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Санкцията да бъде увеличена на поне 500 000 лв. иска Ивелина Василева

Трябва да бъдат завишени санкциите при допускане на нефтени разливи. Това заяви в Девня министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, предаде Дарик радио. Според Закона за опазване на околната среда в момента максималният размер на санкцията за подобно нарушение е 100 000 лв. Министър Василева смята да предприеме законодателна инициатива и санкцията да бъде увеличена на поне 500 000 лв.

Все още не е ясна точната причина за инцидента в река Чакърлийска, при който се изляха тонове бензин от продуктопровод на "Лукойл-Нефтохим" в участъка Долно Езерово  - Братово. За инцидента рафинерията е била глобена със 100 000 лв.

"Ще бъда безкомпромисна и към предписанията, които ще напишем, независимо от причината за инцидента - дали тя е техническа, или криминална. Операторът на съоръженията носи отговорност за това да не се допускат такива щети", коментира Василева. Екоминистърът обясни, че изсмукването на изтеклия бензин вече е приключило. Утре министър Василева ще се запознае на място с операцията по почистването на замърсените терени.