Папазов приключи с двоуменето, даде се за кандидат-кмет

Бърз интернет и електроавтомобили поиска капитанът за Варна

Седмица след като не се появи на първата пресконференция на гражданското сдружение, поискало го за кмет, Данаил Папазов все пак прие поканата и днес обяви, че ще се кандидатира. Освен с преговори от Гражданска инициатива "Живот за Варна" убеждаваха бившия шеф на пристанището и бивш транспортен министър и с масирана визуална атака - десетки билбордове из града от няколко седмици съобщават, че „Кораб Варна търси капитан“.

„Съгласих се, защото към мен се обърнаха хора с чисти помисли и загрижени за развитието на града“, обясни днес Папазов. Въпреки че беше министър в правителството на Орешарски, а преди това член на ГЕРБ, Папазов използва първата си публична поява като кандидат-кмет, за да укори медиите, че се опитват да го свържат с една или друга партия.

Натрупан управленски опит, ползотворна, според собствената му оценка, работа като транспортен министър, както и успехите на баскетболен клуб „Черно море Порт Варна“, на който е президент. Това са останалите мотиви на Папазов, за да откликне на желанието на инициаторите от "Живот за Варна". Днес бяха обявени нови сподвижници на гражданската инициатива: към ядрото от някогашните основатели на "Граждани за Варна", станало основата за местната организация на НДСВ преди години, се присъединиха и чужди граждани от мениджмънта на някои от девненските заводи.

„Варна се нуждае от много работа, градът е занемарен, икономиката не върви, културният живот е пренебрегнат, значимите спортните събития се организират само в Двореца на културата и спорта поради липса на инфраструктура. Загубихме съревнованието с Бургас и непрекъснато продължаваме да го губим“, заяви при представянето на кандидатурата си Папазов.

Освен добро образование, работни места и заплати, независимият кандидат поиска за Варна високоскоростен и общодостъпен интернет, колонки за зареждане на електромобили и развитие на модерна инфраструктура и логистика, която да използва естествените връзки на Варна с Европа, Русия и Кавказ. Инвеститорите трябва да се търсят, а не да се чакат да дойдат сами, предупреди Папазов и обясни, че сега парите заобикаляли Варна, защото администрацията била неподредена, а корупцията – висока. Кандидатът заяви, че като министър на транспорта установил, че важните за града проекти се спирали на местно ниво. Той не уточни за кои проекти става дума, но направи извод, че развитието на града не зависи от столицата и от това кой управлява България в дадения момент.