ООН се разтревожи за циганите от Максуда

Върховният комисар на ООН за правата на човека разкритикува Франция за систематичното експулсиране на роми

Върховният комисар на ООН за правата на човека Заид ал Хусейн изрази опасения от нови експулсирания на роми в Гърмен и във Варна, където бяха съборени десетки незаконни постройки в дерето на Максуда. "Там е предвидено да бъдат разрушени няколко къщи на роми, а изглежда не е предвидено никакво алтернативно настаняване" на тези хора, каза Хусейн в комюнике, съобщи БTA, цитирайки Франс прес.

Хусейн отбеляза, че принудителните експулсирания на роми са продължили през последните години в европейски страни като България, Франция, Албания, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Румъния, Русия, Сърбия, Турция и Великобритания.

В същото време Хусейн отчете и някои положителни развития в последно време, сред които прекъсването от сръбските власти на принудителното евакуиране на ромския лагер в Гърмеч.

Върховният комисар на ООН за правата на човека разкритикува изрично Франция за систематичното експулсиране на роми.

"Става все по-ясно, че (в тази страна) съществува системна национална политика на принудително експулсиране на ромите", каза Хусейн в комюнике. Той призова френските власти да "заменят тази дискриминационна и вредна политика с една наистина интеграционна политика".

Тези критики бяха отправени две седмици след като френските власти евакуираха един от най-старите ромски лагери в страната, Самаритен, северно от Париж.