Какво не знаем за Стара Варна: Ютия с въглища подпалила хотел "Париж"

Емблематичната сграда днес се руши, но някога е била част от блестящ архитектурен триъгълник

Знаете ли кой хотел във Варна пламва от ютия на въглища? За тези, които не знаят - това е хотел "Париж". Varnautre.bg продължава поредицата от репортажи "Какво не знаем за Стара Варна?", която разкрива любопитни подробности за архитектурните паметници в града. 

Емблематичната сграда, намираща се в пресечната на улиците "Преслав" и "Панагюрище", днес се руши, но някога е била част от блестящ архитектурен триъгълник в Стара Варна - оформен от "Лондон", "Париж" и "Русия". Хотел "Париж" е построен през 1906 г. на границата на тогавашните арменска и турска махали. Негов създател е арх. Геро Геров. Чорбаджията на сградата е Риза Бей Халил, чиято къща се намирала зад самия хотел. "Париж" е построен с два етажа и мансарда.

Инцидент, обаче налага преустройството. През 1910 г. някой в хотела забравя ютия с въглища, докато глади дрехи. Изхвърча искра, запалва се риза от купа с дрехи и лумва огромен пожар. Вследствие на него изгаря целия мансарден етаж. Непосредствено след пожара започва преустройство.

Година по-късно - 1911-та, "Париж" вече няма мансарда, а изцяло нов трети етаж. Той е построен от видния варненски арх. Дабко Дабков. Архитектът запазва изцяло фасадата на сградата. Третият кат изглежда напълно идентично с другите два, но всъщност има доста разлики.

Днес хотел "Париж" е в окаяно състояние и достъпът до него е нежелателен заради опасност от падащи предмети. Въпреки това обаче сградата остава едно от архитектурните бижута на Варна за ранните години на XX век.

***************************
Протичащите във Варна безпрецедентни ремонти на основните пътни артерии и пешеходната зона поставят един важен и неотложен проблем пред развитието на града като туристическа дестинация – състоянието на старите, емблематични за архитектурата на Варна сгради. 

Губи ли Варна своя облик? 

Изчезва ли историята ни? 

Варна назад към бъдещето 

Нашата цел е да събудим интереса на младите и "новите" варненци към историята и красотата на града, в който са се родили и са избрали да живеят. 

Да увеличим броя на тези, които не са безразлични към облика на града и са готови да отстояват запазването на историческата му стойност.