Янко Станев се връща към корените си

Седесарите във Варна подредиха листа, търсят си партия

Нито един от членовете на СДС-Варна, ръководено от местния лидер на партията Янко Станев, няма да попадне в листата за общинския съвет (ОбС) на Коалиция "Реформатори и патриоти – решението за Варна". Това заяви днес подкрепеният от коалицията кандидат за кмет Чавдар Трифонов на съвместна пресконференция с председателите на ДСБ Радан Кънев и на ВМРО Красимир Каракачанов.

Въпреки това СДС е подредило своя листа нa събрaние нa Грaдския съвет на партията в събота, научи varnautre.bg.

Водач е Янко Станев, който влезе в Общинския съвет преди 4 години с листата на ДПС, но след това беше отстранен от партията и организира собствена група, наречена СДС-ДА. Междувременно се върна в СДС, откъдето беше изключен през 2005-а. Втора е Медихa Хaмзa - също бивш съветник от ДПС. Трети е братът на водача - Вaлентин Стaнев, след него е Илия Кaфaлийски - съветник от коалиция "Варна утре" като представител на "Гергьовден". Пети е Желез Железов, който подобно на Валентин Станев влезе в последния Общински съвет от Синята коалиция, но се присъедини към "СДС-ДА". После Железов напусна местния парламент и стана зам.-кмет на район "Одесос". След него е подреден Людмил Цветков - също бивш съветник от ДПС. Седми е Юрий Колев, а веднага след него някогашният районен кмет Ивaн Недялков, известен с таланта си да чупи тухли със специална, подобна на карате, техника. 9-ти е владиславовският лидер на СДС - Веселин Вaсилев, който беше независим кандидат за кмет през 2013-а, но събра едва 1836 гласа.

СДС-Варна има листа, но засега не е ясно регистрацията на коя политическа сила ще използва, за да финтира забраната на лидерите на Реформаторския блок. Очакваше се за ракета-носител да се бъде използвана партията на друг член на групата "СДС-ДА" Ради Радев, който беше съветник от коалиция "Свободен избор"-"Екогласност". Сега обаче Радев ще играе с "Партия на Зелените", чийто местен лидер Александър Сурталов загина в катастрофа след изборите миналата есен, в които беше кандидат за депутат. Вероятността местните сини да станат зелени вече била нищожна, твърдят запознати. Самият Станев успокоил съратниците си, че резервен вариант за участие във вота на 25 октомври е Социалдемократическата партия. Това на практика е завръщане към корените за него, тъй като е започнал кариерата си от БСДП и като неин член стана кмет на "Владиславово" през 1995-а г. (официално - кандидат на коалиция ДАР, подкрепен от СДС).

Досегашният председател на СДС-Варна и в голяма степен отговорен за разпада на местната структура на партията Цанко Цветанов ще е представителят на "оригинално" сините сред първите 10 в листата на Коалиция "Реформатори и патриоти – решението за Варна", научи още varnautre.bg.