Циганите от Максуда отказаха да работят за 400 лева на месец

На всички в работоспособна възраст е предложена работа в общинското предприятие за озеленяване и подръжка, но се съгласили едва двама

Ромите от съборените незаконни къщи в Максуда отказват да започнат работата, която общината им предлага. Това съобщиха от здравната дирекция в общината, съобщи в. "Труд". На абсолютно всички, които са в работоспособна възраст е предложена работа в общинското предприятие за озеленяване и поддръжка, но се съгласили едва двама. Останалите твърдели, че за толкова малко пари няма да се хванат. От администрацията уточниха, че става въпрос за около 400 лв. заплата, каквото е възнаграждението за неквалифициран персонал.

В края на миналата седмица общинските власти успяха безпроблемно да изведат около 150 роми от Максуда, които бяха временно настанени в общежитието на СУПЦ "Анастасия Железкова". Живеещите в района на няколко пъти протестираха срещу настаняването им в квартала. Освен това започна учебната година в СУПЦ, което прави невъзможно оставането на жителите на циганите там. Друг мотив за освобождаването на помещенията е, че общинската база фигурира в плановете на местната власт за действие при зимни бедствия, като център за настаняване на бездомни при влошени метеорологични условия.

Първоначално 83 души освободиха стаите, които обитаваха непосредствено след събаряне на незаконните им постройки. Те са насочени към родните си места или на свободния пазар да си търсят квартира. В петък вечерта бяха изведени и останалите 66 души. 16 хванаха пътя за родните места, тъй като са с адресна регистрация в други общини. 50 бяха настанени в общинската база на Баба Алино, край Златни пясъци. На всички е обяснено, че могат да останат там най-много до началото на пролетта, като междувременно трябва да си търсят квартири.

Много от тези 150 души, които пожелаха подслон нямат никакви документи за самоличност. Общинарите им съдействат да се регистрират и да си изкарат лични карти, както и при попълване на всякакви формуляри.