Хазната ще плати 400 млн. лв. санкции по еврофондовете

Парите

13-11-2015, 07:24

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Близо 200 млн. от допълнителните капиталови разходи са за сектор сигурност и отбрана

Приключването на стария програмен период в усвояването на еврофондовете ще тежи сериозно на хазната и през 2016 година. В проектобюджета за догодина са заложени близо 400 млн. лв. за разплащане на непризнати от ЕС и наддоговорени с цел презастраховка проекти, които ще се довършват с национални средства. Възможно е България да не получи от Брюксел и част от авансово осигуреното с цел максимално усвояване на средствата национално финансиране.

Това се разбра при дебата на първо четене по комисии на проектозакона за държавния бюджет за 2016. Вчера водещата бюджетна комисия и съпътстващи комисии в НС одобриха проекта на първо четене с гласовете на партиите, подкрепящи кабинета, БСП и ДПС гласуваха против. С проектобюджета за 2016 г. се актуализира и този за 2015, като в резултат дефицитът за т.г. ще се увеличи от прогнозираните 3 на 3.3% по консолидираната фискална програма.

Както "Сега" писа, основна промяна в разходната политика на правителството за 2016 г. е резкият скок на заложените разходи в държавния бюджет за строителство и закупуване на дълготрайни материални активи. Те се увеличават с близо 1.7 млрд. лв. до рекордното за последните години 2.5 млрд. лв., като от проектобюджета не става ясно за какво ще се харчи голяма част от сумата. Вчера финансовият министър Владислав Горанов обясни, че близо 200 млн. от допълнителните капиталови разходи са за сектор сигурност и отбрана, включително закупуване на кораби и вноска за изтребители. Други 100 млн. лв. разходи ще отидат за разплащане на безплатното саниране, ще се строят пътища и тунел под Шипка, 78 млн. лв. извънредно за строителство са планирани и за министерствата и агенциите извън официалните им бюджети. Не стана ясно защо сумите не са включени в тях, така че да е ясно кой какво ще получи.

От обяснението на Горанов се разбра, че в списъка с неназовани капиталови разходи са включени и 400-те милиона лева за уреждане на проблеми около старите оперативни програми. 600 млн. лв. от извънредните капиталови разходи са под въпрос и ще бъдат направени само ако се реализират планираните допълнителни приходи от концесията на Летище София, обясни Горанов. Очаква се тези приходи да отидат за разходи в сферата на транспорта, каквато устна договорка имало с транспортния министър. На фона на тези разходи другият приоритет в бюджета - образование, както и отделни жестове в областта на социална политика и здравеопазване, бледнеят, става ясно от сравнението на числата.

Липсата на яснота за капиталовите разходи догодина бе основна критика от страна на БСП към проектобюджет 2016. Левицата не приема и актуализацията на бюджет 2015 заради неспазените обещания за намаляване на дефицита, провалените ограничения за заплатите и извънредната ситуация около еврофондовете. От ДПС разкритикуваха липсата на желание за реформи и заместването им с нови и нови дребни данъци, от които не се очакват сериозни постъпления. За отпадане на тези данъци на второ четене, включително и на ръста на винетките, призова и депутатът от РБ Мартин Димитров.

Вчера мнозинството за пореден път увери, че текстовете за орязване на обезщетенията и отпуските в МВР ще бъдат оттеглени в първия възможен момент - след приемането на законопроекта на първо четене в зала. И синдикати, и мнозинство обещават реформи в МВР, но какви и кога, не е ясно. Отпадането на текстовете, свързани със социалните придобивки в МВР, даде повод на ДПС да прогнозира, че и проектобюджет 2016 ще трябва да се актуализира заради свръхразходи на сектор "Сигурност и отбрана".