Калфин: Трябва да има защита за наетите хора с увреждания, но не до крайност

Протекцията трябва да е както за майките с малки деца или за хората в уязвимо положение, смята социалният министър

Социалният министър Ивайло Калфин е против отпадането на всички защити от уволнение при наетите на работа хора с увреждания. Пред Дарик той заяви, че могат да се преразгледат правилата за защита на тези работници, но не и да отпаднат всички ограничения. Калфин коментира темата след като представи концепцията за реформа в освидетелстването на хората с увреждания пред депутатите от социалната комисия.

"В момента има ограничения, но няма забрана да бъдат освобождавани. Това става или след искане на съгласие от Главната инспекция по труда, или ако е по дисциплинарни причини, ако работодателят прецени, че човекът не работи, няма нужда да пита ГИД. Така че не е изключена тази възможност и в момента", каза Калфин.

Според него би трябвало да има някаква защита така, както има за майките с малки деца, хора в уязвимо положение, но не трябва това да се довежда до крайност.

Работодателят трябва да е убеден, че човекът с увреждания е достатъчно пълноценен и допринася за работата на фирмата, категоричен е вицепремиерът и прави уговорката, че "това не е благотворителна дейност, а осъзната трудова дейност".

Така че бихме могли да погледнем още един път правилата, каза вицепремиерът, като допълни, че е против изцяло да се освободят, тъй като това са уязвими хора, но не би трябвало да има абсолютна забрана да се освободи човек.