Три златни медала спечелиха българските боксьори на турнира "Странджа"

Министър Кралев: Мисля, че сме на прав път в бокса. Организацията, както винаги бе на респектиращо ниво!

Най-тежкият ни боксьор Петър Белберов донесе трета титла за България от 67-ия международен турнир по бокс „Странджа“. В заключителната за надпреварата среща – финалът на категория над 91 кг, Белберов надигра руснака Максим Бабанин като спечели по точки с неединодушното решение на съдиите – 2:1 (29:28, 29:28, 28:28). Така към бронза от Европейското в Самоков, Петър прибави и злато от „Странджа“.
Преди него със златните медали в своите категории се окичиха Даниел Асенов (52) и Станимира Петрова (51).
В категория до 91 кг Кристиян Димитров не успя да се справи с европейския шампион от Самоков Евгени Тишченко. След добро начало на срещата за нашия, руският боксьор нанесе силен удар в черния дроб на българина и мачът приключи с технически нокаут в първия рунд в полза на Тишченко.
Със сребърни медали от 67-ия международен турнир „Странджа“ останаха Душко Благовестов в категория до 56 кг и Симеон Чамов при 69-килограмовите. Завърналиният през декември в националния тим Благовестов изигра отличен мач срещу китаеца Жан Жиавей, в който по нищо не отстъпваше на съперника си. В края на мача обаче двама от съдиите предпочетоха китаеца срещу само един гласува за нашия - 2:1 (28:29, 29:28, 30:27).
„Разочарован съм. Два месеце положих невероятни усилия, за да се подготвя на високо ниво за турнира. Лишавах се от всичко, за да тренирам и накрая така да се подиграят с мен. Жалкото е, че в нашия спорт каквото последната дума е на съдиите и те често имат свои предпочитания, а не гледат какво е станало на ринга“, каза Благовестов.
Носителят на Купа „Странджа 2015“ Симеон Чамов отстъпи във финала на узбека Махмуд Гаипов. Българският национал бе по-активният и вкара повече удари само в третия заклучителен рунд, но това се оказа недостатъчно за крайната победа - 0:3 (28:29, 28:29, 28:29).
„Тежък мач се получи, не успях да го победя. Това обаче бе генерална репетиция за предстоящите олимпийски квалификации, където се надвам да се представя по-добре“, коментира Чамов.
Така България приключи турнира с 3 титли (на Станимира Петрова, Даниел Асенов и Петър Белберов), 4 сребърни медала (на Тинко Банабаков, Душко Благовестов, Симеон Чамов и Кристиян Димитров) и 3 бронзови (на Габриела Димитрова, Светлана Каменова и Николай Коев).
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев поздрави шампионите. В профила си в социалната мрежа Фейсбук министър Кралев написа:
"На 67-ия международен турнир по бокс „Странджа” нашите състезатели завоюваха 3 титли – на Станимира Петрова (51 кг), Даниел Асенов (до 52 кг) и Петър Белберов (+91 кг), четири сребърни медала (на Тинко Банабаков, Душко Благовестов, Симеон Чамов и Кристиян Димитров) и 3 бронзови отличия (на Габриела Димитрова, Светлана Каменова и Николай Коев). Станимира Петрова доминираше през целия мач. Радващо е, че показа отлична форма. Още сме в началото на олимпийската година, а боксьорите ни изкараха тежък лагер на Белмекен и нямаха много време да се възстановят. Все пак този турнир е част от подготовката за Олимпиадата в Рио де Жанейро. Даниел и Петър спечелиха трудни финали срещу силни боксьори, а Душко Благовестов можеше да спечели, ако компютърната програма беше избрала вота на другите двама съдии в първия рунд. Мисля, че сме на прав път в бокса. Организацията, както винаги бе на респектиращо ниво!"


 

На 67-ия международен турнир по бокс „Странджа” нашите състезатели завоюваха 3 титли – на Станимира Петрова (51 кг), Дан...

Публикувахте от Krassen Kralev в 27 февруари 2016 г.