В градския транспорт във Варна: Само 5 % от пътниците използват карти

Мисия Варна

05-03-2022, 18:31

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Целта е предплатената услуга да се използва от поне 40 на сто, за да им е по евтин транспортът, тогава ще мислим за поскъпване на еднократния билет, отбеляза председателят на ПК „Транспорт“ към Варненския общински съвет

Тази седмица Общинският съвет реши да се отпуснат близо 3 млн. лева за първите електробуси във Варна. “Градски транспорт“ вече подписа договора за соловите автобуси, а съвсем скоро предстои сключване на контракта и за съчленените ековозила.

„Очаква се първите електробуси да пристигнат във Варна през лятото. Най-вероятно те ще бъдат произведени в Китай“. Това съобщи председателят на ПК „Транспорт“ към Варненския общински съвет Венцислав Сивов от ВМРО. В интервю за Радио Варна той уточни, че става дума за 40 солови и 20 съчленени автобуса.

Според него: „Автопаркът на „Градски транспорт е на ръба и се надяваме да го разширим. Възможно е да има нужда от оптимизация на новата транспортна схема, защото ще се окаже, че нямаме необходимия брой автобуси. Комисията по транспорт работи, заедно с общината, за още по-голяма дигитализация на градския транспорт. Целта ни е да накараме жителите на Варна да си купуват карти за да им бъде още по-евтин транспорта. Само 5 процента от пътниците във Варна използват карти за пътуване, а идеята е те да станат поне 40 на сто“.

Ако процентът на хората, които изполват карти за пътуване, се увеличи, може да се мисли за увеличение цената на еднократния билет, каза още Венцислав Сивов.