Замърсяването на Варненското езеро е 3-4 пъти над европейските норми

Мисия Варна

26-03-2022, 15:30

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако допуснем да се влоши състоянието на езерото, нищо добро не ни чака, стана ясно по време на дискусия в Техническия университет

Три-четири пъти по-високи спрямо европейските норми са нивата на желязо и мед във Варненското езеро, това показва анализ на тинята в езерото. Изследвани са две големи зони – едната, която свързва езерото с плавателните канали към варненския залив, а другата зона е край село Казашко.

"И двете зони са много важни от гледна точка на индустриалната дейност и градоустройствения план", каза за Радио Варна проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам. ректор по научната дейност в Технически университет-Варна . "Ако допуснем да се влоши състоянието на езерото, нищо добро не ни чака. Смятам, че имаме хоризонт за действие до пет години, а ако има устойчивост в следващите 10 години може да имаме значително подобрение."

Данните бяха представени на семинар „Анализ на състоянието на Варненското езеро и перспективите за постигане на устойчивост“, който се проведе в Техническия университет в петък. Основен акцент на обсъжданията бяха резултатите от химическия и структурен анализ за избрани зони във Варненско езеро и в изкуствено прокопаните канали в посока Варненски залив. Бяха дискутирани идеи и възможности за подобряване на ситуацията с цел гарантиране на устойчиво развитие на прилежащите общини и територии.