Общински полицаи във Варна: Хората трябва да променят балканския си манталитет

Животът

16-10-2023, 12:41

Снимка:

Радио Варна/Даниела Стойнова

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Екипите на Общинска полиция-Варна работят паралелно с всички районни управления, както и с Областната дирекция на МВР в морската столица.

Хората трябва да променят балканския си манталитет и да уважават закона. Не трябва да има оправдания. Това коментираха за Радио Варна старши инспектор Йордан Иванов и старши инспектор Васил Василев от Общинската полиция в морската столица.

Променя ли се отношението към полицаите и уважаваме ли достатъчно буквата на закона? Благодарни ли сме, когато ни се помага при инциденти и други житейски ситуации? 

Престъпността е намаляла изключително сериозно, откакто през последната година в Морската градина патрулират полицаи, отчетоха ст. инсп. Йордан Иванов и ст. инсп. Васил Василев. Те коментираха и често срещаните през летния сезон апели на родители за загубени деца в Морската градина. "Голяма част от родителите за разсеяни, когато са на почивка или на разходка. На този етап нямаме случай, в който дете да не е намерено", посочиха Иванов и Василев.

Екипите на Общинска полиция-Варна работят паралелно с всички районни управления, както и с Областната дирекция на МВР в морската столица. Ако е блъснат човек на пешеходна пътека например, се вика оперативна група, поясняват полицаите. 

Справянето с вандалските прояви е също част от задълженията им. Една от тях - за счупен асансьор на пасарелката в кв. "Аспарухово", е сред най-пресните. "Видеонаблюдението помогна за това да се установят извършителите", допълниха униформените. 

Повод за разговора с Иванов и Василев са отправени благодарности от варненци към полицаите, които помагат винаги, когато могат. "Ние работим в ползва на обществото", казаха те.

Една от извънредните ситуации, в които изпадат униформените, е да помогнат за извозването на родилка до АГ-болницата във Варна. Те пускат сирените и съпровождат автомобила, в който е бъдещата майка, която по спешност трябва да стигне до отделението. Случката отпреди месец е с щастлив край. 

Основната работа на Йордан Иванов и Васил Василев е свързана основно с неправилното паркиране и охраната на различни събития в общината. Полицаите работят и върху справянето с престъпността и опазването на обществения ред. "Хората трябва да уважават закона. Да няма: "Спирам за малко; спрях, за да си купя баничка. Това са оправдания, за да не се отнася за тях законът", допълниха те.