Атонският монах пианист Авел ще посвети концерта си на паметта на патриарх Неофит

Варна Лайф

16-03-2024, 09:41

Снимка:

ФКЦ - Варна

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Той ще представи днес своята солова програма с говорещото заглавие „Душата знае”.

Атонският монах пианист Авел ще посвети концерта си днес във Варна на паметта на починалия патриарх Неофит. Изпълненията ще започнат с едноминутно мълчание.

Той ще представи своята солова програма с говорещото заглавие „Душата знае”.

Монах Авел в гимназията е математик и пианист, младият Щулкин завършва Санктпетербургската държавна консерватория „Николай Андреевич Римски-Корсаков". Вместо, обаче, да гастролира по световните сцени и да се радва на звездна слава и любовта на публиката, избира съвършено различен път... Посвещава се на Бог в аскетично уединение.

Следват седем години в Светогорския манастир "Дохиар", през пет от които е и строителен работник на новоизграждащ се девически манастир в Сухо, Гърция, под духовното ръководство на знаменития старец архимандрит Григорий - прозорлив светогорски игумен в продължение на близо половин век. Отношенията им са запечатани в документалната лента "Къде си, Адам?", продуцирана от протодякон Александър Плиска. Където "Адам" всъщност е пиано...

Следват нови пет години в "Северния Атон" - руския средновековен Валаамски манастир на най-голямото европейско езеро Ладога. От този духовен оазис започва и активната концертна дейност на монах Авел. За да прославя Бог чрез виртуозните си пръсти и да насажда любовта в човешките сърца. Монахът мълчи, но музиката говори.

Началото на концерта е днес от 19:30 ч. в зала 1 на ФКЦ във Варна.