Марио Тагарински: купен или отвлечен?

Архив Варна

05-12-2009, 13:48

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Бившият син министър Марио Тагарински, който на последните избори беше избран за депутат от листата на РЗС, напусна вчера парламентарната група на Яне Янев. След като не можа да получи обяснение за действията на своя съратник лично от него, Янев го обяви за изчезнал.

„Може би се касае за политическо отвличане. Тази хипотеза, според нашите експерти, е съвсем реална”, твърди шефът на РЗС. Според него от 16 часа вчера телефонът на Тагарински е изключен, на домашния телефон никой не отговаря, никой не отворил и на  народните представители, изпроводени да го търсят в дома му.  Освен това заявлението на Марио Тагарински за напускане на парламентарната група било подадено от негов сътрудник. 

Няколко часа преди мистериозната версия за напускането на депутата, пресцентъраът на яне Янев разпространи декларация в съвсем друг тон: "Тагарински не е предупредил или обяснил по никакъв начин на колегите си за мотивите за това решение и не отговаря на мобилните си телефони. Това поведение, както и времето на напускане странно съвпада с момента, в който парламентарната група на РЗС назова новата коалиция „ГЕРБ – Гоце” и влезе в спор по този повод с управляващата партия.

Смятаме, че Марио Тагарински е само инструмент за готвената политическа репресия към групата на РЗС. Очевидно е, че тя пречи на тези, които искат да се запази двадесетгодишното посткомунистическо статукво. Първоначално се купуваха и продаваха избиратели и гласове, след това се премина към купуване на секционни комисии, за да стигне днес до купуване и продаване на народни представители. Причините за криминалното напускане на М. Тагарински РЗС няма да остави скрити за широката публика.

Тази сутрин вътрешния министър и председател на ГЕРБ Цветан Цветанов в стил Антон Югов след 09.ІХ.1944 г. пророкува, намаляването на парламентарната група на РЗС и няколко часа по-късно го осъществи, посочват от ПП РЗС. Такива действия още веднъж потвърждават нашата теза, че политическия живот в България се развива в условията на ченгеджийски терор, натиск върху отделни хора и цели партии – методите на бившата ДС са живи и в действие. Излизането на Тагарински от парламентарната група нямаше да е значим проблем ако не доказва и нещо друго.

В България се заражда управленски модел, който копира маниерите на путинова Русия. Двуглавият ГЕРБ с двама лидери, при които едната глава не знае какво прави другата и президентът Първанов, който успешно манипулираше изпълнителната, а вече и законодателната власт", се казва в официалното съобщение.

Декларацията на Тагарински за напускане на парламентарната група е депозирана в 15.40 ч., уточняват от НАродното събрание. Около 13 часа пък депутатът пък лично сложил подписа си  под декларацията, в която РЗС критикува Цецка Цачева.

След острите думи вчера следобед Янев смекчи тона по адрес на Тагарински и дори го нарече "изключително лоялен човек, който може да напусне парламента, но не и парламентарната група". Това най-вероятно се дължи на елементарни изчисления, които са показали на лидера на РЗС, че, ако не стопли отношенията с Тагарински, то РЗС остава без парламентарна група, тъй като депутатите на партията са под минимума от 10 души. Правилникът на настоящото НС не допуска присъединяването на независими депутати към други групи, както и сливане и разделяне на съществуващи групи. 

Това означава, че Яне Янев и осемте му депутати щат-не щат стават независими и нямат право на председателски и зам.-председателски места в комисии. В момента Янев оглавява на ротационен принцип антикорупционната комисия, а догодина трябва да поеме и контрола на ДАНС.