До петък всеки може да даде мнение за бъдещето на ЕС

Архив Варна

13-01-2010, 17:56

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

Граждани, организации и институции могат да изразят мнението си за бъдещото развитие на ЕС.  Инициативата стартира през новември миналата година и крайният срок да кажете и вие как си представяте Европейския съюз през 2020 г. е до 15.01.2010 г.

В края на миналата година Жозе Мануел Барозу изложи своята визия за Европейския съюз през 2020 г. Той вярва, че изходът от кризата трябва да постави началото на нова устойчива социална пазарна икономика — една по-интелигентна и по-екологична икономика, в която благополучието ни ще бъде резултат от иновациите и от по-доброто използване на ресурсите, и в която ключовият фактор ще бъде знанието. За да осъществи тази промяна, Европа се нуждае от обща програма – стратегията „ЕС 2020“.


Целта на Комисията на европейските общности е Европа да играе водеща роля, да се
конкурира и да просперира като свързана, по-екологична и по-интегрираща икономика на знанието, която отбелязва бърз и устойчив растеж и създава високи нива на заетост и на социален напредък. За постигането на тази цел Европа се нуждае от по-солидна и конкурентоспособна индустриална основа, от съвременен сектор на услугите и от процъфтяващо селско стопанство, селска икономика и морски сектор.


Започвайки първа изграждането на това общество на бъдещето, Европа може да извлече важни ползи, като разработи конкурентоспособни и иновационни продукти, развие инфраструктурите на бъдещето, навлезе на нови пазари и създаде нови,
висококачествени работни места.


Тази стратегия би трябвало да позволи на ЕС да се възстанови напълно от кризата, като същевременно ускори прехода към интелигентна и екологична икономика. „ЕС 2020“ ще се основава на успехите на Лисабонската стратегия за растеж и заетост след подновяването й през 2005 г., но също така ще се опита да преодолее нейните недостатъци.


Комисията на европейските общности възнамерява да представи официално предложение за стратегията „ЕС 2020“ тази година, като се надява държавните и правителствените ръководители от ЕС да я приемат по време на заседанието си през пролетта на 2010 г.


Междувременно Комисията желае да научи вашите мнения по някои общи политически насоки за бъдещата стратегия „ЕС 2020“. Същите следва да бъдат изпращани на адрес [email protected] до 15 януари 2010 г. Получените отзиви ще бъдат публикувани в интернет, освен в случаите, когато авторът не е съгласен с публикуването на лични данни с мотива, че това би навредило на законните му интереси. В такъв случай предоставените бележки могат да бъдат публикувани в анонимен вид.


Професионалните сдружения, които дават мнението си по настоящата консултация, се призовават да се запишат в Регистъра на Комисията на представителите на интереси, в случай, че още не са регистрирани. Регистърът е създаден в рамките на Европейската инициатива за прозрачност с оглед на това Комисията и обществеността да разполагат с информация относно целите, финансирането и структурата на представителите на интереси.


Повече информация може да получите на сайта на Европейската комисия, който е частично преведен на български език.


Официален сайт на Европейския парламент