Каква е работата на комисарите в Европейския парламент и защо е важно да следим изслушванията им

Архив Варна

13-01-2010, 18:06

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

От 11 до 19 януари Европейският парламент провежда серия от публични изслушвания на 26-те кандидати за членове на Комисията, предложени от Съвета и председателя на Комисията Жозе Мануел Барозу.


В понеделник членовете на ЕП започнаха изслушванията на 26-те номинирани за членове на Европейската комисия през следващите 5 години. С цел да се позволи на Комисията да пристъпи бързо към работа, изслушванията ще бъдат концентрирани в рамките на 7 дни, като на ден ще се провеждат най-много 6 изслушвания. По този начин ще се даде възможност на членовете на ЕП да одобрят, или отхвърлят целия състав на Комисията на 26 януари.


Всеки номиниран за Комисията трябва да отговори на въпроси на членовете на ЕП от комисията, която отговаря за съответния портфейл. По този начин те проверяват техните познания и компетентност в съответната област, европейската им ангажираност и лична независимост. Изслушванията се състоят тази седмица в сградата на ЕП в Брюксел, като последните четири изслушвания са предвидени да се проведат следващата седмица в Страсбург.


Всяко изслушване трае 3 часа. То започва с 10-минутно встъпително изявление на кандидата, след което членовете на ЕП могат да задават своите въпроси. Изслушванията са от 2 до 6 на ден, като успоредно се провеждат по две изслушвания. На специална интернет-страница за изслушванията, те могат да бъдат проследени на всички официални езици в ЕС – общо 22. Страницата постоянно се актуализира.


Очаква се Парламентът да проведе окончателното гласуване на 26 януари по време на специалната пленарна сесия в Брюксел. Комисията не може да встъпи в длъжност преди да бъде одобрена от ЕП.


Нашите представители в ЕП упражняват контрол върху изпълнителните органи на ЕС: членовете на ЕП, които бяха избрани през юни, ще имат възможността да упражняват една от ключовите си функции – наблюдение и контрол върху бъдещата Европейска комисия. В политически аспект, съставът на предложената Комисия е дясноцентристки.
Способностите на членовете на Комисията са от огромно значение: Европа преживява повратен момент предвид финансовата криза, изменението на климата, работните места и растежа, имиграцията – предизвикателства, които нито една държава не би могла да посрещне сама. Комисията носи сериозна отговорност за това, на тези въпроси да бъдат намерени отговори. Подходящият подбор на членове на Европейската комисия е от голямо значение. Настоящите изслушвания играят ролята на процедура по „наемане на работа“ на кандидатите.


Изслушванията са истинско упражнение по прозрачност. Много от номинираните за членове на Европейската комисия са известни личности на национално равнище: сред тях има 16 бивши министри, включително двама бивши министър-председатели. Дали обаче те са правилният избор за Европа и убедителни ли са техните планове за предстоящия петгодишен период, ще разберем на 26.01.2010 г.


За първи път членовете на Комисията ще изпълняват своите мандати в съответствие с разпоредбите на Договора от Лисабон. Те ще работят с един Парламент с повече правомощия и ще се отчитат в по-голяма степен пред членовете на Парламента във връзка с редица области – от селско стопанство до бюджет.


Очаквайте и някои изненади: последният път, когато процедурата беше проведена през 2004 г., двама кандидати допуснаха грешки и влязоха в противоречие с членовете на ЕП, и се наложи списъкът на членовете на Комисията да бъде преправен.


Изслушванията представляват сериозна проверка, основана на компетентност и програми. Това е важен момент за ЕС и следователно за нас като жители на страна-членка, така че не го пропускайте.